Stadskärnornas förstörelse och galleriornas intåg

Med ovanstående rubrik höll jag ett föredrag i Kristianstad den 5 februari -20.

Utgångspunkten var den galleria man uppfört i den historiska stadskärnan, på en stadsplan från 1600- talet. Frågan var hur man tillåta en byggnad som är 320 meter lång och totalt avviker från den befintliga bebyggelsen.

Mitt svar är att det började 1930 med Stockholmsutställningen och funktionalismens lansering och där kampanjen mot äldre bebyggelse tog sin början. Det gamla skulle ersättas av ”ljus och luft” , ”hus i park” och ett antal pekpinnar för hur folk borde leva. Kooperationen bidrog stark till stadskärneförstörelsen, genom att riva stora ytor och sen uppföra 10-15 Domusvaruhus per år i städer runt om i landet. Äldre byggnader med symmetri i fasaden, valvbågar och gesims under takfoten kallades internt på KFs arkitektbyrå för ”gammalsnusk”.

På 70- talet var varuhusepoken över. Byggnaderna byggdes om till ”gallerior” och fylldes med de kedjeföretag som tagit över varuhusens försäljning.

Det vilda 80-talet förvärrade det hela genom först Palmes devalveringar som ledde till stora vinster för exportföretagen, som de ej kunde investera som de ville; förrän 1985 då kapitalmarknadsregleringen upphävdes. När sedan valutaregleringen upphävdes 1989 kunde man köpa fastigheter utomlands.

Det hela landade i kraschen med finansbolaget Nyckeln 1990. Bankerna fick ta hand om de dåliga panterna vilka lades i speciella bolag. Valutaspekulation mot kronan blev en annan effekt som ledde till en styrränta på 500%.

Så småningom samlades fastigheterna i ny bolag. Många små företag hade dukat under i processen dittills.

På köpcentrumsidan finns nu ett antal stora bolag med utländskt pensionskapital. Dessa värderas nu på Stockholmsbörsen med 25% rabatt. Vad händer då framöver? När de underliggande värdena misstros. Kommer att tänka på vad som hände för ca 12 år sedan och den kris som då utlöste en internationell finanskris. Subprimekrisen kallades den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s