Ikaros myten – vad lär man sig av den?

Vad vill den konstnär säga som har skapat skulpturen av Ikaros och som placerats på torget framför rådhuset i Kristianstad? Bara rent allmänt varna för hybris? Försök inte flyga för högt och komma för nära solen för då smälter dina vingar av vax och du störtar. Ikaros störtade inte på land som det verkar av just denna skulptur att döma. Han föll i havet.

Det är väl alltid bra att varna för hybris. I Kristianstad ligger det nära till hands att se en liknelse i de beslut som ledde till etablering av två köpcentra som nu hotar överlevnaden av stadskärnan. Hybris? Jaha – men sen då. De politiker som tog besluten som möjliggjorde projekten kan ju som brukligt idag säga: Vi var naiva. Det man egentligen säger då är att man innerst inne är snälla och välmenande människor men att det inte blev riktigt som man tänkt sig.

Man kommer inte att säga att trots riskerna var kända om man velat lyssna så tog man felaktiga beslut.

Vad kommer man säga? Förmodligen ingenting. De som kritiserar är så få och vid det här laget välkända att man inte behöver bry sig. Detta förlopp har målaren Pieter Breugel illustrerat redan på 1500-talet. Han förutsåg att om Ikaros plumsar ner i vattnet så kommer ingen att bry sig. Man fortsätter med sina sysslor. 

Ikaros syns nere till höger på bilden

breugel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s