Museet eller kyrkan

Barberini
Museum Barberini, Potsdam

Nationalmuseum i Stockholm har åter öppnat efter en totalrenovering. Den upsprungligt tänkta färgsättningen på väggarna är nu möjlig att se för första gången sen 1866. I Lund skall Biskopshuset snart invigas för att bli en del av Historiska Museet. För inte så länge sedan invigdes Skissernas Museum – också i Lund. Malmö håller ställningarna som vanligt och gör ingenting. Bilden ovan visar ett nytt museum i Potsdam söder om Berlin.

Besöken i museer ökar men besöken i kyrkor minskar.  Detta gäller inte bara i Sverige. I England tappar kyrkan ungefär 1% av medlemmarna varje år pga av medlemmar som avlider. Detta kompenseras inte av nya medlemmar. Man verkar gå till museet för stilla kontemplation i stället för till kyrkan. Royal Academy of Arts i London tillhör inte 10 i topplistan för museer när det gäller besök men har ungefär lika många besökare som landets (Englands) 16000 kyrkor tillsammans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s