Offentlig konst i Vellinge kommun (2)

Det är intressant detta med konst på offentlig plats. Hur många av dina vänner brukar kommentera något konstverk de sett? Inte många – men det händer. Det händer allt för sällan då det är intressant. Nu har vi i Falsterbo fått ett konstverk som privat donation vilket jag skrev i det förra inlägget. I samband med donationen beställde Nämnden för Medborgarservice som det heter – en policy för hur man skall hantera donationer. I samband med att en grupp tjänstemän skapade policyn passade man på att tala om att man inte tyckte om den aktuella donationen. Man motiverade sitt avståndstagande med ett antal påståenden om varför donationen var fel eller åtminstone var den tänkta platsen för dess placering fel.

Med dessa påstående om vad konst bör vara tog jag mig en titt på ett annat konstverk några kilometer norrut

IMG_0194

 

Detta konstverk står intill infarten till Skanör och Falsterbo. Det har stått där i många år, tjugo kanske. Det består av ett antal aluminiumrör som är fyrkantiga i genomskärning. Solljuset skapar skuggor mellan metallrören. Skuggorna följer solens gång och om man är uppmärksam kanske skulpturen verka som ett solur.

Är då detta konstverks motiv ”relevant och samtida” eller för den tankarna till någon dåtida konsthistorisk skulptur? Är den ”dekorativ” eller eller kanske ”statisk och anonym”.

Samspelar” denna skulptur och skapar den ”relevans” åt platsen? Skulpturen är placerad mitt i en parkeringsplats som ligger längs en större väg. Svårt att se att den skulle samspela. Kanske billjusen reflekteras i metallen när det är mörkt ute. Frågan om den är ”relevant” eller ”samtida” är uttryck och begrepp som är vanliga i sammanhang som dessa. De säger egentligen ingenting. Men det behöver man en mångårig konstvetarutbildning för att inte begripa

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s