Tidskriften Arkitektur – opportunistens klagan

När Vergilius och Dante börjar sin vandring med att stanna till i helvetets förgård hör de veropen  och förbannelserna från opportunisterna.
I modern psykologi skulle dessa opportunister kallas välanpassade:
de vet hur man undviker problem.

Efter över ett halvsekel med modernistisk arkitektur och bostadsområden som saknar mänskliga miljöer klagar man nu i tidskriften Arkitektur på att det offentliga rummet har blivit privat. Felet sägs vara fastighetsägarnas.

Ute i landet står bostadssilos i landskapet utan ett sammanhang som skulle kunna kallas stad eller stadsdel. De är bara ett ”område”. Mellan husen finns ett impediment som ingen uppehåller sig. Här finns inget som kan kallas plats. Inget som minnet anknyter till. I stället har man en centrumbebyggelse som hela tiden byter skepnad efter växlingar i innehållet. Sverige var för något år sen det land som hade mest köpcentrumyta per invånare i hela Europa. Våra största köpcentra ritas av den mest hyllade arkitekten som själv bor i en röd liten stuga.

Hur kunde det bli så här? Hur kunde de modernistiska eller som vi säger i Sverige – funktionalistiska – idéerna få sånt genomslag?

Framlidne stadsbyggnadsprofessorn Johan Rådberg ger denna förklaring:

Framgången för de funktionalistiska lösningarna berodde inte på att de verkligen var effektivare eller på att kostnaderna blev lägre. Framgången berodde på deras förmåga att övertyga, att vinna stöd hos inflytelserika grupper. Där hade retoriken, stilen stor betydelse. Funktionalisemen skapade en stil för framtiden.

En liten grupp arkitekter drev på 1930- talet på denna uppfattning vi sen dess har levat med och som nästan hela kåren ställde sig i ett led bakom.

Nu lever vi med detta. Det hela fortsätter. Det travas punkthus och lamellhus över allt med några få undantag. Köpcentra får ersätta den offentliga platsen. Renässansstaden Kristianstad vanställdes av en galleria som sedan bara gick att hyra ut till drygt hälften.
Gallerian är 350 m lång. Förre stadsarkitikten i Kristianstad kommenterade lågmält:
Det är ett stort projekt för en stad som utvecklats under 400år.

DSCF0220
Östra Boulevarden i Kristianstad efter att boulevardens alléträd huggits ner och ersatts av en galleria

Sällan deltar arkitekter i det offentliga samtalet runt projekten på lokal nivå. Rädslan för att stöta sig för den handfull byggföretag som tar hand om nästan alla projekt är för stor.

Det måste vara det dåliga samvetet som gör att tidskriften Arkitektur nu tar upp det alltmer försvinnande offentliga rummet. I stället för ett uns av självinsikt och kritik mot alla åren av opportunistisk medverkan så riktas kritiken mot fastighetsägarna och kapitalismens drivkrafter.
Cirkeln är sluten.
Funktionalismen passade som hand i handske för byggandet av det socialistiska samhället.

 

Bilden högst upp är inte ett montage

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s