Lägg ner Boverket

Återigen skrivs det i tidningarna om hur dyrt det är att bygga, denna gång i DN. Professorer intervjuas liksom byggbolagen. Dessutom skall Boverket komma till tals.
Vi har ganska hårda regler och normer i Sverige vad gäller saker som energieffektivitet och miljö säger en analytiker på Boverket.

Jotack, vilka är det som skapat alla krav som driver kostnaderna i höjden. Det är den verksamhet som sitter i vackra gamla kasernsbyggnader i Karlskrona (och som sällan gör utflykter därifrån enligt en anställd). Bättre att sitta och drömma ihop en idealvärld.
Stadsarkitekten i Göteborg, Björn Siesjö, deltog i ett seminarium i Almedalen för några år sedan och tog upp två krav som fördyrar. Det ena var att skall man bygga en lägenhet i en vindsvåning som måste hiss installeras. Detta fördyrar kraftig och utesluter därmed ett antal potentiellt intresserad boendekunder. Detta andra är kravet på garageplatser inom fastigheten. Garage är mycket dyrt att bygga och bidrar också till att den grupp som kan hyra eller köpa krymper.

Fastighetsbolaget Ikano gjorde för ett tag sen ett intressant räkneexempel. Man redovisade en kalkyl för en liten lägenhet på 44 kvm. Allt som behövdes var med – dvs allt utom det som Boverket anser är nödvändigt. När Boverkets krav uppfyllts så blev lägenheten 65 kvm och därmed väsentligt dyrare.

Efter alla år av prat om bostadsbyggandet. Gör nåt. Börja med att lägga ner Boverket.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s