En bilverkstad på köpgatan

Tänk om någon i Sverige skulle vilja öppna en bilverkstad vid stadens köpgata mitt  i centrum. Så praktiskt. Man lämnar bilen och kan gå och göra diverse ärenden. Buss och spårvagn inom bekvämt avstånd. Ett trevligt inslag bland alla H&M, Lindex m fl. Mycket bättre med en liten verkstad mitt i stan än de bilpalats i någon slags Sputnik- arkitektur som ligger långt bort dit inga bussar går.

IMG_0303 (2)

I stadsdelen Noe Valley i San Francisco är det 24th Street som är centrum. Här finns butikerna och restaurangerna. Här finns även Noe Valley Auto Works sen 28 år. Det är ett företag som servar bilar och byter däck. Byggnaden är säkert äldre än företaget och det finns flera av denna typ i staden. Det är en relativt djup byggnad i två plan. Den vänstra porten leder till en ramp som bilarna kan ta upp till den andra våningen. Två restauranger är grannar.
I närheten av Golden Gate Park ligger en motsvarande anläggning

– Nej detta skulle inte gå för sig i Sverige. In Sweden we have the Miljöförvaltningen, Länsstyrelsen, Boverket och andra instanser you know, vilka ihärdigt byggt den järnbur vi befinner oss i, för att använda Max Webers metafor. Om rent teoretiskt man skulle få tillstånd så faller det på att vi inte vill låtsas om att vi behöver bilen. I USA kör man bil i centrum och här i Noe Valley sker det med stor hänsyn till fotgängarna. Man har bil i detta land. Fast såklart, det har vi i Sverige också. Varannan svensk ungefär äger en bil. I USA är det fler, ungefär som på Island eller i Australien.

 

En tanke på “En bilverkstad på köpgatan”

  1. I Milano fanns en bilverkstad mitt i klassiska stenstadskvarter (Via Giulio Romano) när jag var där 2014. I Wien finns en bensinmack insprängd i bottenvåningen på Wiener Börse (en klassisk 1800-tals Gründerzeit, fast skadat under kriget och brunnet under 1950-talet). Så runtom i Europa kan man hitta slika exempel på anpassning till bilismen även i 1800-talskvarter.

    Några centrala insprängda mackar finns kvar även i Sverige (Caroli City tror jag är kvar än) även om de nog är på ena handens fingrar vid det här laget.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s