Leger flyttar – no surprise

Galerie Leger flyttar från Västra Hamnen skriver Sydsvenskan. Knappast förvånande i efterhand åtminstone. Västra Hamnen skulle dock från början bli en stadsdel där även ett konstgalleri kunde trivas. Inte bara de. Här skulle skapas stråk med butiker och verksamheter.
Sådana tankar bollades på Stadsbyggnadskontoret och hos de arkitekter som fick uppdraget att rita husen. Det vill säga den kategori av yrkesutövare som mycket sällan kommer i närkontakt med förutsättningarna för att driva den typ av verksamhet de anser bör bli hyresgäster i deras visioner. Den typen av ”planeringsprat” fortsätter. Samma dag som artikeln i Sydsvenskan skriver det största arkitektkontoret i Malmö  i sitt nyhetsbrev att de fått ett uppdrag på en tomt alldeles intill den plats Leger flyttar från. Läget beskriver arkitekterna så här:
– Det blir ett urbant, citynära boende med ett brett serviceutbud.
Ett av de sista uppdragen – jag tror det var det sista – jag hade var att yttra mig hur mycket handel som behövdes för den förväntade bofast befolkningen och de som förvärvsarbetetade i Västra Hamnen. Svaret var enkelt – det som åtgärdas skall var redan gjort. Staden tillät en etablering av en gigantisk ICA- Maxi, en sån verksamhet som skapar stora förmögenheter för sina ägare där själva verksamheten knappast är  ”rocket science”.
Jag svarade att jättebutiken täckte behovet. Att stadsdelen inte kunde garneras med små mysiga butiker i bottenplanen som arkitekter ofta tror är något som Galerie Legers flytt är ett exempel på. Så här säger Claus Leger:

De måste ha gjort något galet här i Dockan. Det ser ut som om atomkriget har gått över stan här nere. När man sitter här fem timmar på en lördag så kan det komma ett besök och det är ofta någon som vill låna toaletten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s