Entré, Triangeln och Turning Torso

Schopenhauer´s great idea, was that the world is only representation and will. This means that behind the world as we see it before us there is nothing objective, no Ding an sich, and that to bring that representation to existence, to make it real, there must be a will, an enormous will that imposes it.
Ur The Festival of Insignificance av Milan Kundera

Författaren och journalisten Lars Åberg som nyligen skrivit en bok om Malmö talar om ”strukturell välvilja”. För det första tror jag inte att det är något som enbart kännetecknar Malmö utan är mycket mer vanligt än så. Vi är inte så rationella som vi vill tro, varken vi vanliga medborgare eller de som beslutar om stora investeringar.

Entré
Vem som helst kan räkna ut att köpcentret Entré har problem. Det var problem redan från början. Projektet såldes in till Byggnadsnämnden som ett ”upplevelseprojekt”. Ingen förstod vad det var. Inte heller de som stod bakom projektet. Men de hade viljan. Den viljan övertygade – inte minst dem själva.
Det blev ett köpcentrum.
En tid.
Sen blev det tomt.
Det pris som Dresdner Banks fond lär ha blivit erbjudna för att överta fastigheten var en fjärdedel av vad de investerat. Det innebär att man direkt behövde skriva av över en miljard kronor.
Föreställ dig en tysk bankdirektör som går in till styrelsen och säger:

Det gick inte så bra i Malmö så jag tycker vi skriver av en miljard.

Det kommer inte att ske. Istället låter man konsulter ta fram nya ”koncept” som man kan tro på. Det krävs en enorm vilja för det.

Triangeln


Folksam investerade på 1980- talet i Triangelns köpcentrum, ett ombygg Domusvaruhus och ett Sheratonhotell. Kostnad ca 1,3 miljarder. Nio år senare såldes alltihop för 425 miljoner kronor till fastighetsbolaget Gotic som en kort tid därefter sålde detta och halva Södra Förstadsgatan till Vasakronan (läs: dina pensionspengar)
Folksam förlorade alltså ca ca 100 mkr om året de åren man ägde Triangeln.
Varningar fanns redan från början att projektet inte skulle gå ihop. Finansdirektören avfärdade allt sånt prat med orden:
Går det inte ihop de första tjugo åren så går det ihop under de nästa.
Det krävdes alltså en stor vilja att tro på det ändå.

Turning Torso
En VD för HSB Malmö fick en idé när han sett en skulptur och ville bygga ett hus med den som förebild. Det blev dubbelt så dyrt som beräknat. Huset går inte att sälja. HSB Malmös kapital är nu till hälften bundet till Turning Torso. Det innebär att man inte kan bygga bostäder till sina medlemmar i den utsträckning som varit möjligt annars.
Det krävs en enorm vilja för att tro att det skall bli ett lyckligt slut på denna affär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s