Köpcentra och subprimekrisen

Kommer ni ihåg subprimekrisen i USA. Många gör det. De förlorade sina hem genom att man lockats ta lån som lät mycket förmånliga men som blev något annat när räntekostnaden dök upp till slut. De som inte kunde betala kunde bara lämna huset och det de investerat i det. Långivarna tog huset helt enkelt.

Så fungerar det inte i Sverige. Här blir du inte av med dina skulder.

Men nu gäller det USA. Det som hände små husägare verkar nu upprepas för köpcentra. De stora ägarna vill kliva av när stora hyresgäster lämnar. Man lämnar sålunda precis som under subprimekrisen fastigheterna till långivarna. Om detta skriver Washington Post, Dow Jones m fl

Kan detta hända i Sverige också? Det skulle ju förvåna eftersom här har de som står för långsiktig finansiering, dvs pensionsförvaltarna, redan tagit över denna typ av fastigheter – köpcentra alltså.
Men – om det händer ändå. Tänk om det går lika dåligt för köpcentra här som i USA.

Ja – då blir den pensionsförvaltarna som tar smällen. Kommer det i sin tur påverka pensioner? You bet.

2 reaktioner till “Köpcentra och subprimekrisen”

 1. Entré vid Värnhem i Malmö som invigdes 2009 ägs av en tysk pensionsförvaltare.

  Själva bygget kostade strax under 2 miljarder. Två garagevåningar under jord (marknivån är bara 3-4 m.ö.h. så det krävdes rejäl grundläggning och pumpningsmöjligheter för ett antal hundra miljoner), fem våningar ovan mark för ”shopping” och ”upplevelser” (bio, hamburgerrestaurang med spelbord och bowling). Sedan invigningen har man slängt ut ett par hundra miljoner på ”renoveringar”. I bygget ingick en dyr glastäckt bro över Fredsgatan för att komma över till Hemköp vid Värnhemstorget. Den revs nu under förra året. Man tror det ska leda till att det blir utomhusfolkliv på gatorna mellan Värnhemstorg och köpcentrat vilket s.a.s. ska dra in folket i gallerian.

  Utbudet består av samma generiska klädesbutiker som överallt annars (de som nu finns kvar det vill säga, minst halva ytan är tom och de som är kvar måste ha fått en del hyresrabatter). Därtill har SF, O´Learys och Systembolaget långtidskontrakt vilket jag tror de ångrar i viss mån. Systembolaget fanns ute vid torget tidigare men är nu egentligen den enda verksamhet som drar in kunder till gallerian. Jag räknar med att deras omsättning sjunkit sedan de flyttade från Värnhemstorget och in i gallerian, men nu tillämpar Systembolaget inte ”vinstmaximering” iofs.

  Kontentan av detta är att hade normal marknadsekonomi fått råda, dvs utan en tysk pensionsförvaltare som slänger goda pengar efter dåliga för att täcka upp förlusterna för ett helt misslyckat koncept, hade Entré bommat igen senast 2010 ett år efter invigningen.

  Annat exempel från närheten: När jag var liten på 1980-talet var Mobilia Lunds enda ”köpcentrum” (i verkligheten en stor ICA-butik med kringliggande affärslokaler i en enda korridor). ICA är kvar, ett CityGross har öppnat i samma hus, men det blir lite bisarrt att vandra längs med den här korridoren där butikerna som fanns på andra sidan slagit igen.
  Tittar man på Nova Lund går butikerna runtom köpgallerian bra, envåningsköplador med parkeringsplatser utanför så man kan se och gå in i bilen direkt. Själva gallerian som funnits i femton år går däremot ganska knackigt.

  Jag tror vi kommer få se många sådana exempel på gallerior som går under medan enskilda butiker i närheten (väl exponerat läge och med parkeringsplatser direkt utanför) har större möjlighet att överleva.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s