Moratorium för köpcentra

Ett regionplaneringslandstingsråd, en titel som behöver 29 bokstäver för att plitas ned, har skrivit i Svenska Dagbladet om köpcentra. Han tycker det bör införas ett moratorium, dvs ett stopp tills vidare av byggandet av sådana. Rådet, jag kallar honom så, räknar upp ett antal argument för sin sak, alla välkända för dem som liksom jag  har intresserat sig för frågan i många år.
Varför har vi inte hört från Rådet tidigare?
Jag har själv frågat politiker i offentliga möten varför man ger tillstånd till köpcentra.
Jag frågade byggkommunalrådet i Malmö, jag tror det var 2006, varför man gav tillstånd till att bygga Emporia. ”Vi kan väl inte hindra marknadskrafterna” blev svaret.
Samma fråga ställde jag till Ilmar Reepalu vid ett möte. Hans svar var mer rakt på sak: ”Det var ett bondeoffer”. Kommunen skänkte marken där Emporia står så att den som fick marken kunde sälja den och delvis finansiera en arena intill.

Jag kan räkna upp fler exempel där det som har att bestämma över vad som får byggas inte är nämnvärt intresserade av det som Rådet vill värna om.
Naturligtvis kan man ingripa i marknaden. Tänk dig själv om det inte fanns lagar och regler även för det som kallas marknad. Vill man bygga en arena bör den bekostas av den egna verksamheten.

Sverige är ett överrationaliserat land och denna rationalism som kännetecknar det mesta av det offentliga tänkandet gör att politiker får de svar vill höra. Det som har med staden och dess karaktär och skönhet att göra väger lätt.
Som avslutning vill jag rekommendera en promenad i skymningen i centrala Köpenhamn. Gå längs gatorna alldeles bakom Gammel Strand och du är tillbaka i 1700-talet. Kanske upplever du något, inte helt rationellt, men du får en känsla som dröjer sig kvar och som du kan uppleva igen senare efter många år. Gatorna där är kvar medan många köpcentra och deras enfaldiga miljöer nog då är borta

Här är en länk till Rådets artikel:

http://www.svd.se/c-politiker-sag-nej-till-fler-kopcentrum-i-stockholm/om/debatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s