Varför bygger man köpcentra -egentligen?

Ja det är väl för att allt blir effektivare och så kan vi ju även få butiker med ”nya varumärken” som vi inte haft i stan förut, nån klädkedja med ett engelskt namn. Minns ni förresten när man hade rea senast förresten. Näe, sale heter det.

Men nu till själva frågan. Varför i himmelens namn bygger man nya köpcentra när vi ser hur våra stadskärnor utarmas? Varför fortsätter man? Politiker säger att de skapar jobb och handelns organisation, Svenska Handel, säger att de inte alls hotar stadens centrum. Det är faktiskt svårt att förstå. Rent rationellt borde man säga att nu räcker det, men icke. Tag Kristianstad t.ex. Där lobbade politikerna hårt för att få till en galleria som vid öppningen var tvungen att tomställa en tredjedel av ytan då man inte fann hyresgäster tillräckligt. Nu står den där längs hela stadskärnan och skämmer den historiska miljön. Det räckte inte. En grupp ”investerare” ville ha mer köpcentrum så därför gav staden tillstånd för bygget av ett sådan strax utanför centrum. På Sveriges lägsta punkt dessutom.

Nu kommer vi till det intressanta. Det nya projektet motiverades av dem som drev kampanjen att det saknades ett utbud som kunde kallas ”familjeshopping”. Ingen förstod då eller senare vad det betydde. Man lyckades ändå få sitt tillstånd. Politikerna svalde det och nu är processen igång. Inget har hunnit byggas klart ännu. Däremot har intressenterna bakom lyckats sälja projektet till ett internationellt köpcentrumföretag.

Dessa internationella företag ägs oftast av fonder som hanterar pensionspengar. De har i kraft av sin storlek möjlighet att låna upp pengar till räntor som idag ligger nära noll. Vanliga fastighetsföretag får räkna med, säg 4 % eller däromkring. Denna ränteskillnad har en enorm betydelse för värdet. Den som är matematiskt lagd kan lätt räkna ut den så kallade hävstångseffekten.

Svaret på frågan varför man bygger köpcentra är dels att det för  första inte är ”man” som gör det, dvs folk i allmänhet.
För det andra – de som driver köpcentrumprojekt är inte omedvetna  om den stora förtjänst som blir möjlig utan något ens hunnit byggas. Det räcker med att sälja ett projekt.
Folk i allmänhet brukar aldrig kräva att det skall byggas köpcentra.
Är det nåt folk  allmänhet gör ibland så är det att demonstrera emot byggande av sådana. Som man gjorde i Kristianstad.
Folk i allmänhet demonstrerar för att behålla skolor och sjukhus – men inte för köpcentra

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s