Sainsbury-flygeln i National Gallery

Sainsbury Wing
Sainsbury Wing

Peter Englund har skrivit en artikel i Dagens Nyheter den 20 november 2016 om  en utställning i National Gallery i London, i den del som kallas Sainsbury-flygeln. Så här skriver Peter Englund:

”ni vet, den där arkitektoniska tillbyggnaden som Prins Charles fördömde som ”en monstruös böld på en mycket omtyckt och elegant väns ansikte”.

 Prins Charles kritiserade det förslag som aldrig blev av.Hans ingripande stoppade det. Vi fick i stället det mycket fina resultat som idag pryder National Gallery. Det var arkitekterna Denise Scott Brown och Robert Venturi som på ett känsligt sätt använde pelarsystemet i den gamla fasaden även i den nya men lät pelarna sakta minska i antal för att när fasadens hörn närmade sig helt upphöra.

Fasaden är nu ca 25 år gammal och det är först nu som Scott Brown/ Venturi vågat kommentera den rasande debatt som uppstod efter Prins Charles ingripande. Den engelska arkitektorganisationen RIBA (Royal Institute of British Architects) kallade Scott/Venturis förslag för ”modernist slime”. Å andra sida kallade Prins Charles det ursprungliga förslaget för ”a carbuncle in the face of a dear old friend”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s