”Så ville han själv betala för det”

ringköbingFör ett halvår sedan skrev jag om staden Ringköbing i Danmark. Där hade 500 medborgare samlats till en demonstration mot rivningen av den gamla realskolan. Byggnaden hade under senare år fungerat som musikskola. De medborgare som demonstrerade tyckte att byggnaden var en del av stadens själ.

Stadens styrande framhåller gärna det privata initiativets stolthet – samtidigt som man ger tillåtelse till att riva en stor fin byggnad mitt i stadens hjärta.

Nu har det hela tagit en ny vändning. Ordföranden för ”menighedsrådets byggeutvalg”, dvs byggnadsnämnden bad en arkitekt att göra en bedömning av huruvida den historiskt och arkitektoniskt markanta musikskolan var värd att bevara. Arkitekten går igenom byggnaden tillsammans med de politiskt valda.

Men till byggnadsnämndens förvåning kommer arkitekten fram till att byggnaden faktiskt är arkitektoniskt värdefull och bör bevaras.

Byggnadsnämnden ignorerar arkitektens rapport. När rapporten till sist upptäcks så deklarerar byggnadsnämndens ordförande att det inte alls var en rapport som nämnden beställt utan det hade han gjort själv och dessutom betalat privat för den och därför inte behövde visa den för någon.

Inför detta maktmissbruk valde arkitekten att inte ta betalt för sitt arbete.

En orsak till att sådant här händer menar man kan skyllas på den stora kommunsammanslagning som skett i Danmark. De styrande i Ringköbing bor inte längre på orten utan pendlar in. I Ringköbing menar man att staden med 10 000 invånare ”dräneras” på sitt ”kulturborgerskab”. De som präglade staden och debatten, både kulturellt och politiskt, bor inte längre där.

 

En tanke på “”Så ville han själv betala för det””

  1. Beklagansvärd utveckling och därtill något förvånande vad gäller Danmark, som tidigare ofta gett svaret till imponerade svenskar:
    ”nej, vi bevarade och tenoverade våra gamla hus för vi hade inte råd som ni i Sverige att bygga nytt”.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s