Bilden av Kristianstad

Svenska stadskärnor

Jag har skrivit en del om Kristianstad på denna blogg. För mycket tycker en del, t ex kommunalrådet Pierre Månsson som inte önskar se mig i staden, enligt vad han sade direkt till mig vid ett möte.

Jag hade därför inte tänkt ägna så mycket mer tid åt staden. Det finns andra som gör. På plats dessutom.

Men ibland blir det liksom för mycket.

Idag, den 7 maj 2015, kom Dagens Samhälle som jag få som förtroendevald. Den innehöll en bilaga från organisationen Svenska Stadskärnor. Det är en organisation som finansieras av fastighetsägare, handel och kommuner. De aktiva i föreningen är s.k. centrumledare, dvs personer med några veckors utbildning i vad som gör en stad attraktivt. Ibland behövs inte så lång utbildning. En av dem som leder sådan utbildning fixar det hela på tre dagar och du får ”en grundläggande utbildning i hur man planerar en stad”. Prislapp – trettontusen kronor.

Men tillbaka till bilagan och Kristianstad.

Det är nämligen ett uppslag om Kristianstad som inleder bilagan.

Rubriken är: ”Svenska mästare på stan och landet”

Texten inleds sedan så här:

”Tänk att satsningarna och alla enade krafter blivit så bra. Staden och handeln stärker sin ställning och nyöppnade Galleria Boulevard mitt i stan är en injektion som kompletterar stadskärnan och sätter ytterligare fokus på Kristianstad som ett regionalt nav.”

Inte ett ord om de 7000 protesterande mot kommunens planering för handeln. Inte ett ord om Gallerians tomställning av en tredjedel av ytorna.
Istället talar man om ”enade krafter”

Så kan man göra när man har en organisation som Svenska Stadskärnor som man betalar räkningarna för. Då skriver de vad man önskar i sina broschyrer

 

 

 

 

2 reaktioner till “Bilden av Kristianstad”

 1. Kan man anses bli ”expert” på tre dagars utbildning, kan man inte förvänta sig bättre redovisning. Oförskämd och vilseledande redovisning av verkligheten. Vilseledande fakta.
  Ingegärd L-M

  Gilla

  1. Expert och expert. Dessa personer anlitas av kommuner och får sitta tillsammans med de högsta planerande tjänstemännen (typ stadsbyggnadschefer) som har både lång utbildning och dito erfarenhet.
   Så här beskrivs utbildningen på Svenska Stadskärnors hemsida:
   ”Det här är utbildningen för dig som vill lära dig grunderna för att framgångsrikt utveckla orter, städer, gallerior och andra handelsplatser. Vi undersöker vad som gör en plats attraktiv samt analyserar handelsbeteenden, trender och vår omvärld. Stort fokus ligger på marknadsmodeller och kommersiell stadsplanering. ”

   Priset för denna tredagars utbildning är högre än vad jag nämnde. Den kostar 16.900 kronor + moms.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s