Om skönhet

Skönhet. I stadsbyggande. Det är inte ofta det ordet används. Annat är det med ord som ”tidsenligt” eller ”släktskap med stadens rum och den moderna människans livsstil”. Det senare är svårslaget snömos uttalat om en ny byggnad i Malmö som bilden nedan visar.

DSCF2556

Nu har kulturredaktören Stina Oscarson skrivit i Dagens Nyheter om behovet av skönhet i stadsbyggande och citerar Harry Schein (minns ni honom?) men hon konstaterar samtidigt att i dagens byggande är det ekonomiska kalkyler som räknas och inget annat. Det hela kan förefalla så uppenbart att det känns lönlöst att kommentera. Men samtidigt ger vi då efter för den utveckling mot förfulande av stadsbyggandet som sker. Några få arkitekter driver en annan linje än den rådande i sitt eget skrå. De flesta andra tiger mest. Med allt större arkitektföretag på en marknad med få beställare är det en risk att kritisera.

En gång i veckan är jag i Köpenhamn. Jag tar Öresundståget från Hyllie, den första/sista stationen på den svenska sidan. Här byggs det en ny stadsdel. Just nu färdigställs Malmös högsta kontorshus. Vad är poängen med det? Att bygga högt. Det blir ju bara dyrt och uppenbarligen blir det inte vacker heller. Flera av de nya husen intill har skeva former. Det är som om husen vill vrida sig ur illa sittande kläder. DSCF2532

Om det inte lutar så är det storskaligt, tvärtemot hur alla stadsmiljöer vi tycker om brukar vara. Att det inte är skönhet som varit avgörande vittnar den stora arenan vid torget om. ”Den var ett bondeoffer” sa det dåvarande kommunalrådet Ilmar Reepalu. Staden skänkte marken intill arena gratis till byggherren som sålde den till ett köpcentrumprojekt. Detta köpcentrum som på kort tid synbarligen avlövar stadskärnan från handel.

En som skrivit om skönhet är den engelske filosofen och författaren Roger Scruton. Att kort beskriva hans uppfattning i många frågor är inte lätt men det räcker antagligen med förmodandet att han representerar motsatsen till Stina Oscarsons uppfattningar. Ändå har han skrivit något som Stina O antagligen instämmer i. T.ex detta:

Beauty is therefore as firmly rooted in the scheme of things as goodness. It speaks to us, as virtue speak to us, of human fulfilment: not of things that we want, but things that we ought to want, because human nature requires them.

 Om skönhet skall uppfattas som en dygd så har vi en bit kvar innan vår allmänna teknocentrism lossnar.

Jag lämnar Köpenhamn och går via Nicolai Plats längs de gamla gatorna från 1730-talet bort mot stationen. Där stiger jag på tåget hem via Hyllie, manifestationen av historielösheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s