Gynna inte kaffekedjorna

DSCF1076

 

I en artikel i Economist beskrivs hur Starbucks i England trots 791 caféer inte lyckas gå med vinst. Skälet är att man undviker att betala skatt i landet och då bör man ju inte visa ett postivt resultat. Agerandet har fått Starbucks att försöka ändra sitt renommé.

I en krönika häromdagen skriver Jonas Malmborg i SvD att ”Starbucks gör inte Stockholm till en storstad”. Inte heller Espresso House, Waynes eller de andra kedjorna skapar det som gör att man känner sig som i en riktig storstad. Jonas Malmborg skriver avslutningsvis att för att känslan skall infinna sig

krävs någon form av äkthet i kontakten. Därför kommer jag att fortsätta gynna espressobaren i kvarteret och aktivt välja bort de stora strömlinjeformade kafékedjorna.”

Resonemanget gäller också för kedjeföretagen i allmänhet. Gynna de små lokala företagen. De undviker inte skatt genom att lägga kontoret i Holland. De måste ha en bra relation med sina kunder annars funkar det inte.

Bilden ovan är från Original Coffee Brewers på Valencia Street, San Francisco

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s