Shop small

shop small
På Valencia Street hänger skyltar på samma stolpe som gatuskyltarna. De har budskapet ”Shop small. Everyday by the Bay. Ett budskap till medborgarna att stödja de små företagen. Detta är San Francisco och här är medvetenheten om de små företagens betydelse uppenbart större än på andra håll. Motsvarigheten till byggnadsnämnden påbjuder ett minsta avstånd mellan kedjeföretag och om de ändå etablerar så uppstår det inte sällan protester. Ett kedjeföretag som är mycket känt i Sverige fick känna av opinionen men lyckades öppna på Hayes St, dock med en butiksskylt som inte är större än vad som får plats på en brevlåda (nåja men liten i alla fall).

Jag tror det har betydelse att det hänger skyltar som säger att man skall göra inköpen i de små butikerna. Det visar att man bryr sig, att det är viktigt att de små företagen finns.

I Sverige är ju som jag skrivit flera gånger detaljhandeln en småföretagarbransch med ungefär hälften av de nästan 67 000 försäljningsställena utan anställda. Ytterligare en fjärdedel ungefär har högst fyra anställda.

I stället för budskap som här i San Francisco hör man i stället i Sverige en slags stolthet över att man lyckats få ett varumärke till landet som ej funnits där tidigare. Ett varumärke som med stor sannolikhet ingår i ett konglomerat ägt av några fonder.

Just think of it.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s