De mest förortsmässiga förorterna ökar mest

daly-city1

Den amerikanska sångerska Malvina Reynolds (mamma till Chris Kristofferson) körde med sin man söderut från San Francisco. Plötsligt sa hon till mannen att ta över ratten ”I feel there is a song coming up”. Sången var ”Little Boxes” och det man körde förbi var förorten Daly City (på bilden)

Daly City i San Francisco, Lakeside i Los Angelse har varit förorter som blivit emlematiska för ett sorts liv som vi tror att folk egentligen inte vill ha. De vill ju bo inne i stan egentligen (fråga kepsarna vid Nytorget i Stockholm).

Ändå har det kommit vittnesmål hela tiden om att folk har trivts, trots alla sociologers försök att leda motsatsen i bevis.

I en artikel i Atlantic visar man att det är så att verkligheten trotsar den allmänna uppfattningen. De är de mest förortsmässiga förorterna som ökar mest. Eller för att sammanfatta artikelns budskap korrekt:

But the fuller answer is that some urban neighborhoods are growing fast and some suburban neighborhoods even faster. The best evidence of urban growth is in the densest city neighborhoods, not in a shift within suburbia toward more urban suburbs. Growth is currently favoring the densest urban neighborhoods and the most suburban suburbs, not the neighborhoods in between.

Om det är likadant i Sverige vet jag inte men däremot bör lite mer uppmärksamhet riktas mot de delar av Sverige som ligger utanför surdegsbrödets vänkrets

4 reaktioner till “De mest förortsmässiga förorterna ökar mest”

 1. Just Daly City, sex stationer och 14 minuter från downtown, är väl ändå ett dåligt exempel på ”the most suburban suburbs”? Det finns ju nybyggda villaförorter som ligger halvvägs till Sacramento.

  Gilla

 2. Yes, you´ve got a point there. Jag nämnde Daly City och Lakeside. Jag kunde ju också nämnt Levittown. Alla blev som jag nämnde ”emblematiska” för förorten och de liv som man anser levs där.
  För Daly City är det som du säger ganska nära till San Francisco. I takt med att bostadspriserna här i SF ökat dramtiskt (50% upp sen 2011) så söker man sig till längre ut liggande områden. De som hamnar när till gränsen mot Daly City är dock noga med att påpeka att de bor i SF.
  Min poäng med inlägget var att vi måste sluta stigmatisera förorten som sådan och inte lika ofta tala om innerstadslivet som allenarådande.

  Gilla

 3. Personligen tycker jag att den amerikanska radhusstaden, som t.ex. en stor del av norra San Francisco-halvön består av, är ett intressant stadsbyggnadskoncept. Kvarteren på ditt foto har en bostadstäthet om ungefär 1 bostad per 450 kvadratmeter, inklusive gatorna, vilket är tätare än många svenska gruppbyggda småhusområden (området jag växte upp i klockar in på ca 1/650). Trädgårdarna är förstås väldigt små men i gengäld är många av gatorna bredare än vi skulle bygga dem i Sverige, så det finns utrymme för förändring. Jag tror att den strukturen skulle kunna erbjuda en mellanform i den svenska staden, en ”urban” struktur med i huvudsak individuellt utformade enfamiljshus men som skulle tåla både en gradvis förtätning i rummet (en tätare kärna med visst kommersiellt utbud) och en gradvis förtätning över tid (enfamiljshus ersätts med högre flerbostadshus). Det som mest liknar den strukturen i Sverige är väl den skånska småstaden med gathus. På kontinenten och Brittiska öarna finns också liknande strukturer.

  Gilla

  1. Anders, tack för din kommentar som jag instämmer i. Något som jag tänkt på är att modellen är öppen för ett eget ägande (kombination bostad, kontor/uthyrningslägenhet, butik) i en relativt liten fastighet. Skapar en kontroll över ägandet och en större flexibilitet. Det är en närmare kontakt med ägare och hyresgäst.
   Skrev om detta tidigare och om det område jag vistas i.
   https://urbantlokalt.se/2014/01/14/rutnatsplan-lagt-och-tatt-i-noe-valley-san-francisco-ca/

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s