En annan process

Sveriges fulast hus
Sveriges fulast hus


Plötsligt har riksmedia börjat intressera sig för hur det byggs utanför Stockholm. Peter Kadhammar i Aftonbladet har gjort resor till flera mindre orter och beskrivit rivningsraseriet där. Peter kommer från Säffle och har en bakgrund som gör att han kan skildra vad som skett.

Nu har Adam Svanell, bördig från Kristianstad uppmärksammats på vad som sker i hans hemstad via en gammal kamrat från orten. Han skriver i SvD bl.a.

Min uppväxtort Kristianstad tillhör de svenska städer som kom lindrigt undan på 60-talet. I stället för att riva stadskärnan och ersätta den med varuhus bevarade man torg och gågator och smällde upp sitt bruna Domus strax intill. Nu, 50 år senare, är det som om stadens politiker försöker verkställa de misstag som uteblev då.

Det är bra skrivet och man frestas tillägga; äntligen. Rikspressen har alltför sällan uppmärksammat vad som småpåvar kan ställa till med ute i landet. Artikeln har en rubrik och inledning som tar sin utgångspunkt i vad som sker i Stockholm, men a la bonheur, hellre det än inget alls.

Att Kadhammars och Svanells artiklar skulle få någon betydelse för dem som är makten är tveksamt. I Kristianstads fall är makten delad mellan FP och S. En folkpartist drivs av idéer som skall tvingas på andra till varje pris och en socialdemokrat har ju alltid någon utopi långt borta som skall förverkligas.

Vår historia och den mening som en känd stadsmiljö skapar är inget som hindrar dessa att gå fram som de gör. Svanell beskriver det som ”en annan process”. Den kanske är minst lika viktig som vad som sker i Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s