Med Aftonbladet i Kristianstad

Journalisten Peter Kadhammar har skrivit ett antal artiklar om vad som händer med våra mindre städer. Städer där handel och service dör ut, ofta med de styrandes goda minne. Undantag finns. Jag rekommenderade Peter Kadhammar att besöka Ystad som ända sen varuhusexpansionens dagar har kämpat för sin historiska stadskärna.Läs här. Där fick han bl.a träffa Claes B Persson som var stadsarkitekt 1971- 85 och som liksom sin företrädare värnade om stadsmiljön. Men Ystad är ett lysande undantag. Många andra städer har sina egna skäl att gå varsamt fram i förändringen av sin historiska miljö. Det som nu händer i Kristianstad är dock exceptionellt.

Aftonbladet 6 dec 15-2Aftonbladet 6 dec 15Jag har skrivit om det på denna blogg. Många andra i Kristianstad har också engagerat sig. Den lokala tidningen har emellertid varit som en Husbondens röst åt de partier över alla gränser som gjort ett handslag på att bygga först ett stort köpcentrum inne i stadskärnan och sen ett till strax utanför. Klicka på taggen Kristianstad här intill om du är intresserad av att läsa mer.

För en månad sedan var jag och några till i Kristianstad och träffade Peter Kadhammar och fotografen Lotte Fernvall. Resultatet blev det uppslag i Aftonbladet som ses på bilden. Själva artikeln kan du läsa här.

Peter Kadhammar fick också en intervju med kommunalrådet Pierre Månsson (FP). Som den liberal han är ser han inte något problem i att låta marknadskrafterna styra planeringen av staden och hota en urban struktur som är fyra hundra år gammal.
Det är inte utan man får sociologen Max Weber i tankarna. Weber som skrev om ”järnburen”. Han skrev om det byråkratiska sinnelaget som brer ut sig och blir det dominerande eller riktiga tankesättet. Förlusten av mening och sammanhang är vad Weber kallar för ”rationalitetens järnbur”. Det är en metafor för individen som står främmande för ett system hon själv har skapat.

Tack Peter Kadhammar för att du bidrog att föra ut kunskapen om vad som sker i Kristianstad utanför kommunens gränser.

 

 

 

En tanke på “Med Aftonbladet i Kristianstad”

  1. Hej Anders

    Stort tack för ditt och Kenneths lotsande igenom staden, man förvåans över våra politikers enorma brist på kompetens och förmåga att kunna se klart. Det är skrämmande.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s