Stoppa C4-shopping nu!

Skanningsbild 3Heléne Fritzon, kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad är överraskad av beskedet att Galleria Boulevard byggs färdig men att man tomställer 6700 kvm butiksyta som man inte lyckas hyra ut.

I januari 2013 kände det dåvarande kommuanlrådet Pierre Månsson en oro för det som nu blivit verklighet.

Men var det så svårt att förutse att det som nu sker? Varför fortsätter man agera som politiker på 1960-talet när deras föregångare talade om ”utvecklingen” som gjorde det nödvändigt att riva stadscentra för varuhusen. Varuhus som blev kortlivade. Man ansåg att man inte kunde låta det bestående skymma sikten för vad framtiden krävde, för att citera ur Klas Östergrens senaste bok Twist. Vad åtminstone en del förstod av den tidens misstag var att inte tillåta de stora greppen, de ödeläggande saneringarna av äldre bebyggelse; hus som skapats av tidigare generationer och som var avsedda att ingå i en kontinuitet som i alla riktiga städer. Det som skett i Kristianstad visar att man inte tagit till sig den dyrköpta erfarenheten. Man lärde sig inget av Göteborg som i ett svep rev 84 äldre fastigheter och lät köpcentret Östra Nordstan uppstå i deras ställe. Man lärde inget av Norrköping där såren från 60- och 70talets rivningsvåg syns än idag.

I Kristianstad har politikerna försökt att leka affärsmän. När man tillåter planer för så stora projekt som gallerian eller det ännu inte påbörjade C4-shopping då ingriper man i hela infrastrukturen i staden. Man tillåter inte bara uppförandet av en över 300 meter lång byggnad som i sin skala helt avviker från resten av stadskärnan; en stadskärna som bygger på en plan från 1600-talet. De båda projekten (om nu C4 shopping blir av) innebär dessutom att man rycker undan de ekonomiska förutsättningarna för drift och underhåll av de byggnader som utgör stadskärnan.

I USA använder man ibland ett uttryck ”snake-oil”. Uttrycket refererar till de ambulerande försäljare som reste omkring och sålde diverse undergörande medel, med ett totalt okänt innehåll. Effekten av dessa medel var därför obefintlig. När man väl upptäckte det hade försäljarna redan dragit vidare. Idag är motsvarigheten till snake-oil i Kristianstad något som marknadsförs som ”familjeshopping”, ett begrepp som ingen hört talas om tidigare. Försäljarna av detta undergörande medel som de själva anser saknas i Kristianstad vill bygga ytterligare ett köpcentrum utöver det som redan är halvtomt. Där skall familjeshoppingen erbjudas.

Man får hoppas att politikerna i Kristianstad – i ljuset av vad som nu sker – samlar sig och stoppar C4 shopping. Man kan stoppa projektet av ren självbevarelsedrift; att slippa oro för att inte heller detta skall lyckas; att slippa bli överraskad när ett andra misslyckande blir ett faktum.
I stället kan man gentemot sina väljare framstå som kloka och reflekterande som har Kristianstads unika historia i minne, att bevara för framtiden.

 

 

2 reaktioner till “Stoppa C4-shopping nu!”

 1. Inom intrastrukturinvesteringar talar man ibland om Vita Elefanter, när det gäller dyra investeringar som inte behövs. Döpta efter att rika män i Asien gav bort vita elefanter till sina fiender. Eftersom de var heliga, blev de oanvändbara, men dyra i drift.

  Gilla

 2. I efterhand kan tyckas att hela ombyggnaden av rådhuset var en onödig investering, då
  ju kommun-och regionpolitiker kunde hyrt in sig i centralt i Gallerian nära kommande the-och kaffeshops och njuta av utmärkelsen Årets stadskärna !
  Fler vita elefanter behövs absolut inte i Hammar och var misstänksamma mot erbjudandet av 1.000 NYA jobb i Hammar, då lika många eller fler försvinner i centrum !!
  Alla bör ställa upp på Daniels manifestation !!
  Bo Nilsson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s