Hållbart byggande – och motsatsen

DSCF1250Spanarna i SR P1 är ett av mina favoritprogram. Häromdagen lyssnade jag till Göran Everdahl som spanade om ”hållbarhet”. Lyssna här på programmet. Göran Everdahl inleder.
Allt mer värderas efter huruvida det är hållbart på längre sikt eller inte. Ett besök i Istanbul ledde tankarna till hållbart byggande och då avsågs inte det som vi brukar tala om – energiåtgång och en halvmeter glasfibermattor på vinden. Det handlade om hur människor själva bygg till och byggt om sina bostäder så att de passade för nya behov.
Precis som man gjort i stora delar av San Francisco  (som bilden ovan är ifrån). Göran Everdahl refererade också till San Franciscobon Stewart Brands gamla fina bok – How buildings learn- what happens after they are built? . Arkitekter glömmer oftast den fjärde dimensionen – tiden säger Stewart Brand i boken. Genom att tänka ur detta hållbarhetsperspektiv så avslutar Göran Everdahl sin spaning med att fråga sig vilka byggnader som ”blir över”. Jo svarar han – alla köpcentra och gallerior. Det borde byggas om till flergenerationsbostäder där man kan ta rulltrappan till tvättstugan. Det borde man kanske försöka men köpcentra går sällan att bygga om till någonting annat som är användbart.

Trots den alltid skämtsamma tonen är Spanarna ett program med en hela tiden tänkvärd underton. Just denna spaning borde många lyssna på och fundera över hur vi bygger.

Ett exempel som jag nyligen passerade är Kävlinge kommun. Jag skulle till Kävlinge centrum, dvs det som en gång var Kävlinge Centrum. Idag tänker kanske de flesta på handelsvirrvarret  kring Center Syd, men det finns faktiskt ett gammalt centrum i Kävlinge.
Det är inte lätt att hitta dit om man kommer som besökare. Vägskyltarna till centrum leder en runt och ut ur bebyggelsen hela tiden. Jag har emellertid varit där förr och vet att det finns där. Numer är det bara en skugga av sitt forna jag med tomma lokaler. Det tycks dock inte bekymra kommunledningen då man har utarbetat en storstilad plan för ett nytt centrum intill det gamla. En plan som nu länsstyrelsen har stoppat.


DSCF2045
Även Center Syd är på nedgång – många tomma lokaler. På hemsidan talas om en nyinvestering som skulle påbörjats för flera månader sen. Inget verkar dock ha skett. Center Syd ägdes ett tag av det ökända bolaget Boultbee. Andra ägare har väl varit av samma skrot och korn att döma av en artikel nyligen i Sydsvenskan.

Kävlinge tycks alltså vara motsatsen till Göran Everdahls spaning. I stället för att skapa en hållbar bebyggelse, så tycks man konsumera den och överge den när den är förbrukad.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s