Entré och misslyckandets logik

DSCF1992

Vad gör man med ett tomt köpcentrum som misslyckats? Jo man gör om samma sak igen fast i större skala.
Så verkar centrets ägare och Malmös politiker resonera när Entré nu skall göras 5.000 kvm större. ”vi måste få igång det är för ett mer livaktigt Värnhem”, säger Carina Svensson (S) som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden till Sydsvenskan. Värnhem är alltså en stadsdel i Malmö. Man kan fråga sig vad ett utbyggt köpcentrum har med livaktigheten i stadsdelen att göra. Livet har pågått i den angränsande gatorna både före och efter Entré stängning för ombyggnad.

Köpcentrets ägare har lovat att ”stimulera fler till att cykla och åka elbil.” De andra köpcentren darrar säkert av nervositet inför denna nya strategi.

Läget beskrivs bäst av en annan politiker, från Vänsterpartiet. Inte heller detta parti vill stoppa planerna. Kommentaren är belysande:

Entré borde aldrig ha byggts från första början, men nu sitter vi politiker här med kniven på strupen. Om det här inte lyckas, vad blir kvar då?

Entré köptes innan ens detaljplanen var antagen av Commerz Real, en fond ägd av Commerzbank. Man betalade 1,5 miljarder kronor för projektet och har sedan dess blivit erbjudna omkring en fjärdedel av detta. Tydligen ser man inte en nedläggning som möjlig. Det vore att skriva av för stor del av värdet. Å andra sidan tog Folksam en gång ungefär motsvarande förlust när man sålde Triangelnprojektet för 425 miljoneren investering för 1,3 miljarder 9 år tidigare.

Varför skall Malmö Stad engagera sig i ett misslyckat köpcentrum som man inte äger? Entré såldes in till staden som ett ”upplevelsecentrum” som man inte förstod vad det var. Det skulle i alla fall inte bli ett köpcentrum. Men det blev det och nu står det tomt. Att tillåta en stor utbyggnad för att man inte vet vad man annars skall göra är att dölja de dåliga beslut som en gång togs. Så fungerar misslyckandets logik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s