Årets fulaste byggnad

Årets fulaste byggnad är utsedd. Ja – inte i Sverige utan i England. I Sverige har vi inga fula byggnader. I alla fall inga som får pris för att de är fula. Vi har liksom inte vanan att säga rent ut att något är så anskrämligt fult att det skulle vinna ett pris för den saken.

För några år sedan gjordes ett försök att utse årets sämsta film – s.k. kalkonfilm (för att den inte lyfter). Men det blev en massa protester. De skulle ju vara synd om de som gjort den dåliga filmen. De hade ju i alla fall gjort sitt bästa (trodde man i alla fall)

Nej – då är det renhårigare att säga som det är. I England har man alltså varje år sett ut en pristagare i The Carbuncle Cup. Det betyder ungefär Varböldstävlingen. Det var Prince Charles som 1984 beskrev utbyggnaden av National Gallery som en ”varböld i ansiktet på en älskad vän”.

Nu är det tidskriften Building Design som väljer ut pristagare. Man väljer byggnader som är ”oförlåtligt dåliga och förtjänar att bli utskämda (named and shamed). Ärets pris gick till nedanstående byggnad. Den heter Woolwich Central och är en livsmedelsbutik i en glaslåda med bostäder ovanpå.

Woolwich's new Tesco store

Ordföranden i den lokala byggnadsnämnden ”erkänner att det är ett misslyckat projekt och jag ångrar min roll i dess tillkomst.”

Arkitekten däremot försvarar projektet med formuleringen – ”målet var att skapa ett sammanhängande stycke av stark arkitektur som öppnade detta stora område och skapade en attraktiv plats att bo på”.

Det är ju tur att det inte finns ett pris för fula hus i Sverige. För hur skulle det då gå om man kan anse Woolwich Central vara fult. Det är ju väldigt likt ett förortscentrum nära dig.

 

En tanke på “Årets fulaste byggnad”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s