Ett stadsbyggnadspris – till ett köpcentrum!

Fasad mot Trelleborgsvägen som byggs om

Kan man ge ett stadsbyggnadspris till ett köpcentrum? Ja – det har man i alla fall gjort i Malmö. Köpcentret Mobilia har fått årets pris. Så här står det i motiveringen

Man har med omsorg bevarat den äldre bebyggelsen och till denna adderat ny bebyggelse med lyhördhet för platsen. Området har fått nya funktioner och nytt innehåll, utan att områdets industrihistoriska betydelse gått förlorad, säger Carina Svensson, ordförande i Malmö stadsbyggnadsnämnd och i Kommittén för Stadsbyggnadspriset.

–    Mobilias omvandling är ett bra exempel på förtätning och blandad stad och visar hur kvarteren runtomkring skulle kunna utvecklas. Nya verksamheter och bostäder har tillkommit, nya stråk och mötesplatser har skapats samtidigt som marken har använts resurseffektivt inom staden, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Tja – vad skall man säga? I en stad där det byggts köpcentra för 6-7 miljarder de senaste åren måste naturligtvis stå för det man gjort och att dela ut ett stadsbyggnadspris legitimerar s.a.s det egna agerandet.

Motiveringen är också intressant i sig. Att området fått nya funktioner är inte lätt att förstå. Det är ju bara fler butiker och andra kommersiella aktiviteter som utökats. Mobilia har växt med ett halvt Emporia. (Emporia är ett annat nytt köpcentrum i närheten)

Områdets industrihistoriska betydelse har inte gått förlorad i samband med denna ombyggnad sägs det vidare. Nej – det var naturligtvis länge sedan den gjorde det. Det fanns liksom inget att förlora längre.

Mobilias omvandling är inte exempel på förtätning och blandad stad som man påstår. Mobilia är ett köpcentrum och inte en stad. I en stad kontroller inte en enda ägare allting från innehåll, öppettider till vakthållning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s