Verkligheten pågår inte i Almedalen

Den här bloggen heter ju UrbantLokalt. Jag har kallat den så för att jag tror att vi måste fokusera på det lokala samhället. Vi får inte bli ett samhället med förorter och mindre samhällen som stora köpcentra sugit livet ur. Nu verkar det ske även i större städer som Malmö, Lund m fl.

Det är inte bara en fråga om fysisk planering eller etablering av handel och service. Även politiken måste bli mer lokal.

Vad sker då? Jo, politikerna åker till en plats som är så svårttillgänglig som möjligt för vanliga medborgare, Almedalen i Visby. Där låter man sig uppvaktas av myndigheter och organisationer som lever på skattepengar.

I en bra krönika i Sydsvenskan skriver Heidi Avellan om Almedalen och det som pågår där – eller snarare det som inte pågår där.  Jag skrev tidigare att ett event kräver närvaro av i snitt 3 personer uppskattningsvis. Det är för lite. Sannolikt är det så att ALLA som är i Almedalen har ett ”vested interest” av att vara där.  Sveriges Radio har hundra medarbetare på plats.

Vad innebär då detta umgänge?. Korruption? Det ordet finns inte i svensk lagstiftning.

Inga-Britt Ahlenius menar att vi kommer nära ändå. Hon skrev följande i en artikel i DN

Vi definierar korruption snävt, som tagande av muta – det vill säga en sedelbunt under bordet för en given tjänst.  Men den internationellt vedertagna definitionen av begreppet korruption är vidare än så, det är ett förtroendebrott: ”Missbruk av makt- eller förtroendeställning för personlig förmån eller till förmån för en annan person eller grupp till vilken man har ett lojalitetsförhållande.”

Vem ser till att det inte är vad som sker i Almedalen. Martin Borgs, känd som Slöseriombudsmannen, har bedrivit en kampanj mot slöseriet med skattepengar. Visby kommun försökte stoppa honom att uppträda i Almedalen. Man misslyckades.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s