Almedalen vs. Bokmässan – eliten vs. folket

DJ tävling mellan politiker och media
DJ tävling mellan politiker och media, Almedalen 2013

Nu drar Almedalsveckan igång igen. I fyrtio år har man hållit på. På samma sätt. Det enda som skett är att antalet arrangemang har ökat. Uppskattningsvis 20 000 personer deltar och det är över 3000 arrangemang.

Antag att varje arrangemang kräver närvaro av minst tre personer från arrangörssidan. Det skall fixas med mat och dryck, bokas teknisk försörjning m.m.. Någon skall leda arrangemanget. Tre personer per arrangemang är förmodligen en underskattning men det innebär att 9000 av deltagarna är de som deltar som arrangörer. Sen tillkommer politiker och partiernas organisationer, ca 800 journalister (förra året var det 727). Det vore ingen överdrift att säga att hälften av besökarna är de närmast sörjande.

Jag skall inte gå in i diskussionen om hur våra myndigheter deltar för att marknadsföra sig mot politiker och andra på skattebetalarnas bekostnad.

Nej, istället är det orimligheten att lägga ett arrangemang som Almedalsveckan på en plats som gör det omöjligt för intresserade att komma dit – om  man inte bokar långt i förväg. Det hjälper knappt det heller. På nittiotalet var jag och ett sällskap där. Vi bodde på Visby Hotell. Där bodde också partiledare o andra högt uppsatta politiker som vi stötte på i lobbyn. Då gick det att boka rum på detta hotell. Idag tror jag inte det spelar någon roll hur långt i förväg du försöker boka på Visby Hotell. Det är bokat år i förväg.

Genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att deltaga.
Så beskriver man sig Almedalsveckan på den officiella hemsidan.
Det är helt enkelt inte sant.
Almedalsveckan är elitens mötesplats.
Folket kan inte komma dit.

Bokmässan

Bokmässan i Göteborg pågår under en septembervecka i fyra dagar, drygt hälften så lång tid som Almedalsveckan. Under den tiden lockar man ca 100.000 besökare. Det är ett större arrangemang än ett motsvarande i England, Hay on Wye festival . Bokmässan har i år 400 seminarier och 66 utomnordiska medverkande. Den startade 1985 – 29 år sen alltså. Varje år är det ett nytt tema, olika länders författare presenteras. På Almedalsveckan är det i stort sett samma politiker som uppträder år efter år. I år lär de förmodligen slå rekord i att undvika att säga någonting för den del av publiken som inte är där å yrkets vägnar.
Det är lätt att ta sig till Göteborg för större delen av det svenska folket. Du kan få ett hotellrum om du vill stanna kvar ett tag , på promenadavstånd. Från Skåne t.ex. är det inte längre än att du kan besöka Bokmässan över dagen och åka hem igen.
Försök med det på Gotland.

Almedalsveckan från ett amerikanskt perpspektiv

2011 skrev Jan Kallberg, doctor of Philosophy, University of Texas at Dallas, en Brännpunktsartikel i Svenska Dagbladet (11 juni 2011) där han spekulerade i vad folk skulle tycka i USA om politiker frotterade sig med lobbyister och särintressen som i Almedalen. Hans kommentar var:

Att ha en vecka på en skön semesterort för alla yrkespolitiker där de kan dricka champagne, äta gott och uppvaktas av de som sätter sprätt på folkets pengar är helt otänkbart i USA. Det skulle nästan leda till den första revolutionen sedan 1776. Folket skulle reagera med ett raseri enbart på idén och ingen politiker som deltog skulle bli återvald. Folket skulle ta ut sin hämnd vid första bästa val.

Almedalsvisan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s