Kristianstad – framtidens nyckel ligger inte under politikens gatlykta

Coop Nynäshamn

För ungefär femtio år sedan avslutades ett decennium av dittills exempellöst svenskt varuhusbyggande. Kooperationen som var den största varuhuskedjan hade då byggt ett tiotal varuhus varje år. Vid årsskiftet 1964/65 hade man 114 varuhus. Bilden ovan är i från Nynäshamns centrum. Fyrtio år senare 2005 såldes i stort sett alla COOPs fastigheter (129 st) till ett holländskt försäkringsbolag, ING. KF och dess arkitektkontor var en drivande aktör i omvandlingen av svenska stadskärnor, understödda av politiker som hävdade att ”utvecklingen” krävde rivningen av hus och ibland hela stadsdelar (Östra Nordstan, Göteborg).

Varuhusen visade sig inte vara svaret om ”framtiden”. ”Utvecklingen” krävde inte alls dessa varuhus. De har i stort sett försvunnit allihop medan utvecklingen gått åt ett annat håll. Ett håll som politiker och andra inte förutsåg och heller inte kunde förutse. Denna respekt för att vi inte vet vad framtiden innehåller borde vi alltså lärt oss av varuhusens härjningståg.

I Kristianstad har politikerna emellertid, precis som sina föregångare under varuhusexpansionen, bestämt att framtiden heter köpcentra. Ni vet – såna som man slutat bygga i USA. Kommunalrådet Pierre Månsson i Kristianstad uttrycker det så här i en intervju i Kristianstadsbladet  den 15.2

Så när man jämför med andra kommuner som bara satt sig på baken och låtit köpcentrum komma gör man enligt min uppfattning ett misstag. Vi har varit aktiva.

Politikerna inte bara anser att gallerior och köpcentra är framtiden för Kristianstad.  Man gör denna utvecklings innehåll till sitt och driver på för att påskynda utvecklingen. Jag citerar Markus Uvell som skrivit en bra essä om detta:

Politiken blir ett samspel mellan makthavaren och samhällsutvecklingen, inte mellan medborgarna. Politiken tror sig ha uppgiften att förlösa det nya samhället, inte att lösa de problem som medborgarna ser i sin vardag. 

Tydligare än i Kristianstad kan det inte bli. I stort sett alla politiker enades i ett berömt ”handslag” om att lobba för en galleria som idag bara är halvfärdig och där nu hyresgäster går i konkurs. Sen beslutade man om detaljplan  för ytterligare ett köpcentrum. Sju tusen medborgare reagerade mot detta med krav om folkomröstning av planen. Kristianstadbladet gjorde en egen opinionsundersökning som visade att en majoritet var emot ett extern centrum. Nu har också Fastighetsägarna Syd överklagat planen.

Nu står man med en halvfärdig galleria , ett tomt jättelikt parkeringshus och en detaljplan för ett externt köpcentrum som riskerar att aldrig bli av. Åtminstone inte om tänkta hyresgäster betraktar situationen idag.

Det hela blir istället minnesmärken över politikers överdrivna tro att de kan förutsäga framtiden.

Det var Tor Ragnar Gerholm som sa:

”Man letar efter framtidens nyckel under politikens gatlykta – i stället för hos medborgarna där den finns”

Bilden nedan visar den torftiga korridor som hittills är det enda som blivit klart av Galleria Boulevard, med 17 butiker i stället för 70.

2014-05-31 11.51.32

 

2 reaktioner till “Kristianstad – framtidens nyckel ligger inte under politikens gatlykta”

 1. Anders,

  Mycket bra skrivet och intressant läsning. Håller med i det du skriver.

  Skapandet av Galleria Boulevard kan, enligt mig, till viss del jämföras med Kristianstad Arena. Med dessa kolosser i stan känns det som att politikerna fått hybris samt att de tror att Kristianstad är större än vad den egentligen är. Vi får inte glömma att Kristianstad är en småstad som hamnar runt 30:e plats i hela riket.

  Nu är det tur att Kristianstad har ett sådant fint och framgångsrikt handbollslag så att Arenan kan fyllas vid matcherna. I övrigt är det ju ingen större verksamhet i den.

  För att återgå till Gallerian – för mig (och säkert för många andra) har Kristianstad alltid varit en handelsstad med charm. Charmen kommer från innerstans alla mysiga butiker – inte längs Östra Boulevarden där DOMUS gjorde sitt intåg och numera Gallerian.

  Jag blev inte förvånad när nyheten om att två butiker efter en kort tid gått i konkurs i Gallerian då detta var en fråga om tid. Tyvärr tror jag inte att man kan både ha kakan och äta den samtidigt i vår lilla stad. Med det menar jag att något måste stryka på foten: antingen handeln inne i centrum eller att Gallerian gapar tom. Frågan är även om politikerna väljer att stå bakom sina handlare eller klia Steen & Ströms ryggar.

  Och när man nu byggde Galleria Boulevard så kunde man ju från kommunens håll satt som krav att den skulle passa in i stadsbilden. Skapelsen med sina gulbruna plexiglasplattor ser ut som något 70-tals retro.
  Men det är klart, lyckas våra politiker förstöra en sån fin byggnad som rådhuset så är jag inte förvånad över att man ger klartecken till en ny byggnad som absolut inte passar in i stadens gamla och fina arkitektur.

  Tack för ordet!

  /Roger, Göing men numera Kristianstadsbo

  Gilla

 2. Tack Roger för din kommentar. Du skriver att du numera är Kristianstadsbo. Det är ju inte jag och någon som råkar läsa denna blogg kanske undrar varför jag skriver så ofta om Kristianstad. Jag deltog i ett möte tillsammans med Nätverk Kristianstad då vi träffade politikerna. Pierre Månsson protesterade då mot min närvaro över huvudtaget och Helen Fritzon sa att mina skriverier inte bidragit till någonting. Kanske det. Men jag anser att Kristianstad är av intresse för fler än dem som bor där. Riksintresse kallas det.
  Jag fortsätter att skriva och kommentarer som dina känns mycket uppmuntrande.
  Bästa hälsningar
  Anders

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s