Stadskärnor är improduktiva

Oskarshamns centrum
Oskarshamns centrum

Jaaa – jag vet. Men rubriken är till för att stanna upp ett tag. Saken är den att i Danmark har en produktivitetskommission studerat landet på längden och tvären och bl.a. kommit fram till att planlagstiftningen lägger hinder i vägen för att bygga stora butiker som överstiger en yta om 3000 kvm. Hade man fått bygga t. ex. 5000 kvm hade handelns produktivitet ökat säger kommissionen, som alltså tycker att den är alldeles för låg i detaljhandeln. Produktiviteten alltså.

Kommissionens tankar ligger helt i linje med vad man anser i vissa svenska kommuner när det gäller köpcentra och stormarknader. ”Vi kan ju inte lägga oss i marknadskrafterna” brukar politikerna säga. Utom i Landskrona. Där tycker man att man kan.

I Danmark är man emellertid inte rädd för att ha en egen mening, även om den skiljer sig från vad experterna tycker. Margarethe Vestager är ekonomi. och inrikesminister. Hon säger helt enkelt att planlagen inte skall liberaliseras så at det blir möjligt att uppföra jättestora ilnköpscentra på över 3.500 kvm.

Hänsynen till centrumkärnorna i mindre orter är en orsak till Vestagers  beslut. Hon säger vidare:

Vi kommer till den konklusionen, att det kan nog vara så att om man bara ser till produktiviteten så bör man ändra planlagen. Totalt sett bör man dock låta bli att göra det.

Vestager är inte ensam i åsikten. COOP Danmark och De Samvirkende Köpmaen och 46 andra organisationer har gemensamt uttryckt samma ståndpunkt.

2 reaktioner till “Stadskärnor är improduktiva”

 1. Glöm inte att improduktiviteten är en styrka. Den småskaliga handeln är arbetskraftsintensiv, den sysselsätter många i förhållande till sin omsättning.

  I tillverkningsindustrin, som är utsatt för ett mycket hårt konkurrenstryck från låglöneproduktion på andra sidan Östersjön eller i Sydostasien, är rationalisering och produktivitetshöjning ett måste om någon produktion ska bli kvar över huvud taget i Sverige. Om en kinesisk fabriksarbetare kostar 1/20 av vad en svensk fabriksarbetare kostar så måste den svenska fabriken ha 20 gånger större produktion per anställd.

  Handeln är däremot inte utsatt för någon låglönekonkurrens. Den är i huvudsak rent lokal – jag har för mig att andelen inköpsresor längre än 50 km är försumbar. Det finns alltså ingen yttre orsak att strukturrationalisera handeln. Tvärtom har vi idag ett rejält överskott på lågutbildad arbetskraft i landet på grund av tillverkningsindustrins rationalisering. Ändå driver våra politiker aktivt på handelns strukturrationalisering! Det var logiskt på 1960-talet, när arbetslösheten var nära noll, ekonomin närmade sig överhettning och man var tvungen att ta till storskaliga åtgärder som arbetskraftsinvandring och miljonprogrammet för att lätta på trycket. Men idag?

  Att handelns ägare vill rationalisera är logiskt ur deras perspektiv – vinsterna blir ju högre då. Men det finns ingen som helst anledning för politiken att driva på denna utveckling. Tvärtom borde politiken bejaka den småskaliga handeln eftersom den, likt andra hushållnära tjänstenäringar, är arbetskraftsintensiv och inte utsatt från någon internationell konkurrens. Vi kommer ju aldrig att åka till Kina för att köpa vårt dagliga bröd.

  Gilla

  1. Jag håller med dig till fullo. Jag menar ju samma sak. Det kanske var lite för provocerande med den rubrik jag valde men det fick i alla fall dig att reagera med ett utmärkt inlägg.Tack!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s