Newspeak i Kristianstad.

KristianstadsmodellDen som är intresserad av handel och stadsplanering bör i fortsättningen hålla ett öga på Kristianstad. Kommunfullmäktige i denna stad fattade den 8 april 2014 beslut att godkänna en detaljplan och ett markanvisningsavtal för ett externt köpcentrum inklusive bostäder och vägar. Man kallar det förtätning av staden. Sånt kallas newspeak, dvs något som egentligen är motsatsen.

C4- shopping projektet intill E22 med en del av alla anslutningsvägar synliga på bilden
C4- shopping projektet intill E22 med en del av alla anslutningsvägar synliga på bilden

”Det är en hel stadsdel man säger ja till” sade en talare som var för förslaget. ”Det är den bästa detaljplan som någonsin producerats i Kristianstad” sade en annan talare som också var positiv.

En annan talare som representerade ett parti som säger sig särskilt värna om miljön hade fått beslutsångest. Trots att man deltagit i planeringen för externhandelsprojektet i nästan ett decennium blev det för mycket när det kom till beslut. Man avstod från att rösta. Som motiv angavs att man krävde en total granskning av CO2 utsläppen, något som man hävdat tidigare i processen. Detta krav hade aldrig protokollförts men man hade krävt detta i en tidningsartikel – som aldrig publicerats.

Efter denna ömkliga uppvisning godkände kommunfullmäktige både plan och avtal. Det skall ge nya arbetstillfällen. Man påstod att det kommer att finnas plats både  för detta externhandelsområde som man nu kallar för en stadsdel – och handeln i stadskärnan.

Den nya gallerian i Kristianstad. Nödvändig?
Den nya gallerian i Kristianstad. Nödvändig?

Kristianstad har redan begåvats med ett köpcentrum inne i stadskärnan. Detta är ännu inte färdigbyggt och det som är klart har flera tomma lokaler. När nu beslutet kommer om ytterligare ett köpcentrum lär det inte skynda på uthyrningen. Stadskärnan uppvisar för första gången på länge tomma lokaler. Efterfrågan är inte särskilt stor då hyrorna ligger still eller sjunker.

Det är svår att förstå hur politikerna tänker i Kristianstad. När man har en av Sveriges vackraste stadskärnor framför fötterna (om man ser ut i från Stadshuset); hur kan man då fatta de beslut man gjort?

Det hela liknar en roulettspelare som i brist på strategi (om det finns någon) satsar allt man har i tron att det ökar vinstmöjligheten. Resultatet blir det vanliga; både vid spelbordet och i Kristianstad. Banken tar hela insatsen.

 

 

3 reaktioner till “Newspeak i Kristianstad.”

 1. Som boendes i Kristianstad skäms jag över den otroliga inkompetensen som omgärdar våra politiker som har köpt detta vansinne! Jag är så arg och ledsen att nu även vår stads skall förstöras och förfulas. De partier som kommer bära skulden är Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Åhuspartiet, Sverigedemokraterna. Miljöpartiet avstod och Vänsterpartiet och Kristianstadsbygdens Framtid röstade emot.

  Gilla

 2. Mycket bra skrivet! Instämmer till fullo! Är totalt bedrövligt och sanslöst att de styrande/beslutande politikerna kan göra som de gör/gjort med vår (fram tills innan Galleria Boulevard och nya Kommunhuset byggdes) fina stad! Att man inte inser hur stora riskerna är för total utarmning och död av stadens innerkärna är en total gåta!

  Städer, betydligt större, både till ren geografisk yta samt antal invånare, har rönt många negativa effekter av externa handelskomplex och att sprida ut handeln.
  Är inte bara här i Sverige det visat sig vara så, utan även överallt ute i vida världen.
  Är inte bara Kristianstad, utan även städer/byar i närliggande områden som Östra Göinge, Hässleholm, Bromölla, Osby som kan få känna på effekter av detta vansinne!

  Man måste ju först se hur handeln i den nybyggda Galleria Boulevard ter och utvecklar sig innan man ens kan/bör fundera på att bygga ännu ett handelskomplex!

  Kristianstad byggde för ett antal år sedan ut/skapade Södertorg. Detta har inte gett någon speciellt omfattande vinst. En efter en har företag där fått slå igen. Allt fler lokaler har gapat tomma.

  Saluhallen, som placerades mitt emot det område, som nu håller på att bebyggas i nästa etapp av projektet Galleria Boulevard fungerade inte heller särskilt väl.

  Både Södertorg och Saluhallen ligger förhållandevis centralt i anslutning till innerkärnan. Inte ens detta har kunnat bidra till exceptionellt mycket handelsvolym.

  Att då dra bort folk/kunder ut ur stadskärnan kommer, med allra största säkerhet bidra till att handeln i innerkärnan kommer att dö ut!

  Man har redan bidragit till detta genom att se till att torghandeln på Lilla Torg försvunnit!

  Man vill dessutom få utmärkelsen ”Årets Stadskärna”.
  – Hur man över huvud taget kan tro att detta skulle kunna bli en realitet är även det en fullständig gåta!

  – Varför/hur kan man över huvud taget tro att Kristianstad, som är betydligt mindre än stora städer som t. ex. Malmö, Lund och Helsingborg skulle vara ett undantag från något som har med ren logik och faktisk statistik att göra?!

  Då frågar man sig hur politikerna här tänker!

  Politikerna verkar vilja ta död på vår stad! Och låta oss kommuninvånare betala för hela kalaset! – Så vill inte jag och så många fler med mig ha det! Men, detta struntar politikerna tyvärr totalt i!

  En dyster framtid för vår, en gång så fina stad!

  Gilla

 3. Kristianstads kontinuerliga förflackning (publicerad i K-bladet i januari 2014)

  För ganska exakt ett halvsekel sedan började man att våldföra sig på Kristianstads centrum genom att Hervanska palatset (byggt 1810 vid Lilla Torg) revs. Anledningen var att ge plats åt det sju våningar höga Framtidens Hus, vilket stod färdig 1965.

  I och med denna nymodighet fick sannolikt även framtida stadsarkitekter och andra ansvariga hjärnsläpp. Därefter kunde man uppföra det andra missfostret efter det ena. Eller hur tänkte man i Kommunhuset då man gav klartecken till en relativt typisk industrifasad i röd tegel emellan det gamla 1,5-plans Vä-huset på J.H. Dahlsgatan 14 och det anrika Kippers-huset på J.H. Dahlgatan 10?

  Exempel på mindre smickrande hus i stadens centrum är: K-konsult-huset, vari ICA-Hallen tidigare fanns; Domus, alltså bajsklumpen; Skanskas urtråkiga koloss mittför nya Gallerian; samt Skandiahuset och det tidigare Kapp Ahl-huset. Båda vid var sitt hörn av Stora Torg.

  Och strax norr om Grand på Ö. Storgatan kilade man in en affärs- och bostadslänga, vilken väl platsar i flocken. Möjligen skulle någon vilja addera Biblioteket, det nyare Sparbankshuset och kanske CSK-kolossen, även om just denna ligger på behörigt avstånd från centrum.

  Naturligtvis behöver inte alla hus se ut som Teatern, eller det gamla Sparbankshuset vid Västra Boulevarden. Men nyare lokala, både arkitektoniska och iögonfallande fullträffar är lätt räknade. Förutom det välplacerade ”fågelboet”, alltså Naturrum vid gångbron över Helge å intill Badhuset, Samt möjligen Kristianstads Arena, det vill säga, om denna legat på en mer öppen plats… Och naturligtvis, det bästa för sin tid, Fader Gunnars Gratia Dei, vilket stod färdigt 1962.

  Men det egentliga objektet för denna skrivelse är självklart katastrofen ”Galleria Boulevard”, vars senaste omdömen kan sammanfattas med: En smaklös, opassande och non-dizzajnad jättekoloss som bättre hade passat… …förmodligen ingenstans. Eller som annan stadsbo tyckte: …Möjligen på en väl undanskymd plats utanför stadsbilden …bland andra militära hangarer.

  Och att Gallerian skulle påminna om ett påskpyntat hangarfartyg som strandat, vet jag inte… Jag menar, för sin storlek är oftast dessa flytetyg ganska imponerande, åtminstone då de ligger i plurret. Möjligen kan man likna Galleria Boulevard vid en jippo-pyntad Berlinmur, vilken numera påpassligt ersatt Kristianstads ursprungliga ”Berlinmur”. Alltså de båda Finlandshusen vid Långebro, byggda 1968, vilka äntligen efter 44 år fick ett lyft över förväntan.

  Jag är ivrig anhängare av modern arkitektur, men att placera denna koloss, (alltså Galleria Boulevard) mitt i city, kommer jag aldrig att vänja mig vid. För övrigt anser jag att man måste vara ytterst försiktig då man implementerar ”modern arkitektur” bland byggnation från tidigt 1900-tal.

  För några månader sedan läste jag om FOJAB:s arkitekt Charlotte Kristenssons intentioner angående Gallerian att: ”Omkringliggande bebyggelse har haft sitt att säga till om inför utförandet av denna.” Men jag måste tyvärr säga, jag förstod inte alls vad hon menade.

  Oavsett, kan ”dom” aldrig lära sig?

  Jean Dahlquist 2014-04-15

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s