Musse Pigg som stadsplanerare

musse piggFör ett antal år sedan tyckte staden Florens att de stora mängderna av turister skapade problem i staden. Den världsunika renässansstaden orkade inte med trycket helt enkelt. På något sätt fick Disney World Resort kännedom om problemen. Eftersom man driver nöjesparkerna Disney World så var problemen i Florens av en typ man var van att hantera.

Även i nöjesparker som Disney World rör sig besökarna inte jämt fördelat över området utan det bildas klungor av folk. När någon är nyfiken på någon företeelse så stannar andra också. Därför har man utspritt över området ”photo spots” där besökarna kan vägledas till att ta bilder (samma bilder som några miljoner andra tagit samma år). Om det riktigt hettar till så dyker plötsligt Musse Pigg upp eller Jan Långben och lockar med sig publiken åt olika håll. Allt för att sprida kommersen jämt över hela området.

Florens tackade nej till erbjudandet att låta Disney ta över. Florens skapades inte som en nöjespark och vill inte heller bli det.

Idén lever dock vidare och tycks ha inspirerat till ett inlägg  i Sydsvenskan. En docent från Lund vill att Malmö skall göra lekplatser av torgen, att Malmöfestivalen skall pågå hela året om och att en busslinje skall gå mellan galleriorna.

Jag skrev tidigare om en annan forskare från Lund som i sin forskning kommit fram till den motsatta slutsatsen, nämligen att hela köpcentrumeländet behöver statlig styrning. Jag kallade inlägget för Köpcentrumverket. Vi har ju andra ”verk” – Boverket t.ex. Med den forskning som tycks bedrivas i Lund så är det säkert flera som känner sig manade att axla ansvaret för ett nytt ”verk”. Om man inte gör som Disney förstås och överlåter det hela till Musse Pigg.

Vi avvaktar med intresse fler idéer baserade på forskning från Lund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s