Att bo när du är ute och reser

Hotell Baltzar fasad sept 04

Hotell Baltzar i Malmö har gått i konkurs meddelas i Sydvenskan (25.2). Det lilla hotellet ligger i korsningen Södergatan Baltzarsgatan. Precis mitt i stan alltså. Men många kanske inte har tänkt på att det finns ett hotell i huset. Entrén är tämligen anspråkslös där den ligger mellan två butikslokaler. Hotellet har endast 40 rum och det gör det svårt att konkurrera med de stora hotellen som tillkommit i Malmö.

Går man tillbaka till tiden före fastighetskraschen i Sverige, alltså på 1980-talet så fanns det många hotell av Baltzars typ. Oftast i privat ägo via ett mindre fastigehsbolag eller helt enkelt via ett kommunalt bolag. Den tidens investerardrivna ekonomi ledde till att många hotell fick problem. Dessa problemhotell fångades upp av de nybildade ”bad bank”- bolag som  Castellum, Diligentia, Retriva/ Kungsleden, Tornet och fusionen Föreningsbanken plus Sparbanken. En grupp som kallades Valuation Board där jag själv deltog bildades för att hantera värderingarna. Det gällde inte bara hotell.

Från andra halvan av 2000-talet ökade beläggningen av på Malmöhotellen. I slutet av årtiondet var det i princip fullbelagt alla vardagar. Stimulerade av denna situation staratades nya hotellprojekt. Även på andra sidan bron byggdes det. Snart tillkommer ett stort hotell i samband med den nya kongressanläggningen i Malmö centrum.

concert-congress_and_hotel_in_malmoe_images_2008-048_003_0

De som nu är aktörer på hotellmarknaden är stora kedjor. Ägandet av hotellen har hamnat i stora fastighetsbolag. Ett är till och med specialiserat på att äga hotellfastigheter (Pandox).

Är det så här det skall vara i framtiden? Stora kedjeföretag som tar hela marknaden liksom i detaljhandeln? Produktivitetsutvecklingen i branschen har ibland fått mindre trevliga effekter. Ett av de nyare hotellen i Malmö är så fullständigt utan egen identitet så att det känns som att checka in på en vårdcentral.

Kanske kommer  framtiden att gå via nya spår. Idag är det kutym att även affärsmän flyger med de billiga biljetterna. Flygbolagen har fått anpassa sig till en ny marknadsbild.

På hotellmarknaden har ett nytt fenomen dykt upp. Det heter AirBnB. Företaget startade 2007 (samma år som iPhone kom) i SOMA i San Francisco. Idén går ut på att man via AirBnB bokar ett rum eller en lägenhet hos privatpersoner. Idag har AirBnB 700 anställda och har förmedlat mer än 10 miljoner gästnätter sen starten.

Detta tycker naturligtvis inte hotellbranschen om. Varken i Sverige eller i USA. Tidskriften Travel News hade en artikel om AirBnB och delvis en problemfylld bild om hur man som värd kan råka illa ut. Man talar för sin sjuka mor helt enkelt. Förmodligen får hotellen vänja sig precis som flygbolagen tvingats göra när marknaden ändras.  Även affärsmän börjar alltmer utnyttja detta nya sätt att bo.

De egna erfarenheterna är mycket positiva. När blev du bjuden på restaurang och skjutsad till flygplatsen av en hotelldirektör senast?

Den kanske intressantaste aspekten är nog en annan. Hur du bor när du är ute och reser är  i framtiden inte enbart en fråga för stora kedjeföretag utan det är verksamheter som drivs av småföretag och enskilda människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s