Inte vilket företag som helst som gick i konkurs

DSCF1639

Jag gick på Södra Förstadsgatan i Malmö och såg hur Malmströms stora butik hade konkursutförsäljning. På andra sidan gatan hade Lars Wilanders andra företag,  Spirit Stores,  även de utförsäljning. Detta är ett hårt slag mot gågatan och centrums handel.

Det är inte vilket företag som helst som nu stänger två butiker på samma gata och dessutom på flera andra ställen i Skåne. På bilden ovan syns till höger i fonden, också det grå huset som nyss hade en Cervera butik. Stängd den också.
I mitten på 1990- talet arbetade jag med att  hyra ut bl.a. Spiritbutiken och Cervera  liksom ett antal andra butiker längs denna gata.Lars Wilander ägde då den fastighet där Malmströmsbutiken ligger. Spirit och Cervera ligger i fastigheter som ägs av Vasakronan.
Det var inte lätt att hitta hyresintressenter för butiker som hade en total lokalyta på mer än 200 kvm. Cerveras lokal är om jag minns rätt 1800 kvm. Spiritbutiken är också stor.  Den senare lokalen kan antagligen delas upp i mindre men Cerveras är svårare då den har en mycket liten fasad mot gatan.

Tanken med uthyrningen då var att hitta hyresgäster som inte fanns i vartenda köpcentrum utan kunde vara lite annorlunda och därmed locka folk att åka in till centrum och promenera på gågatan.

För att finna hyresgäster kan man kontakta kända varumärken som inte är representerade på orten. De som var positiva frågade mer eller mindre direkt:

vem skall driva butiken?

Kända varumärken som inte är representerade har ingen egen organisation som kan sköta driften utan det låter man en lokal företagare göra. Man skriver ett avtal med vederbörande som då kan sätta upp skylten med varumärket.

En sådan företagare var Lars Wilander. Lars drev utöver de företag han haft sen länge, Malmströms och Camilla, även Gant och Sand m fl märken. Det Lars har gjort för livet i centrum är alltså mycket mer än att bara driva egna butiker. Han var en resurs som var mer eller mindre unik.
DSCF1634

Fortsätter man gågatan in mot Gustaf Adolfs Torg så passerar man Akademibokhandelns numer tomma lokal. Den hade jag också förmånen att arbeta med och att hyra ut. Lokalen som författaren Björn Ranelid ansåg var Sveriges vackrast bokhandel, ligger i det som i början av 1900-talet var biografen Metropol. Den gamla biografbyggnaden är inbyggt i den kontorsbyggnad som skapades på 1960- talet. Lokalen har en takhöjd på 14 m och är också mycket stor, ca 1200 kvm om jag minns rätt.

AkademibokhandelnGemensamt för flera av de lokaler som nu står tomma är att de är stora, till och med mycket stora. Det är svårt att hitta hyresgäster till så stora lokaler. Det blir inte lättare om nu, när Lars Wilander inte är med i spelet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s