Kedjeföretag och lokala företag

GANT butik på Haight St, SF
GANT butik på Haight St, SF
San Francisco: Begränsa antalet kedjeföretag

San Francisco utfärdade den första restriktionen mot kedjeföretag 2004 för gatorna i det som kallas Hayes Valley som är ett mycket centralt område i staden. Med kedjeföretag menas företag som har mer än 11 butiksenheter. Man har en restriktiv hållning till kejdeföretag som står för 32% av omsättningen i staden. Nu har man gjort en studie där det diskuteras att lätta på restriktionerna. De lokala företagen spenderar 9,5% mer inom den lokala ekonmin än kedjeföretagen men har 17% högre priser. Rapportens poäng är att låga priser är också till fördel för staden.

Motståndet är emellertid stort. Ett företag som fick känna på det förra året var GANT som nu har etablerat i Hayes Valley. Ordföranden för Hayes Valley Merchants Association började för 23 år sedan att revitalisera stadsdelen och skulle hata att bli offer för gentrifiering genom kedjor som Gant.

En företrädare för staden; Eric Mar, är för ökade restriktioner för kedjeföretag

Många kontaktar oss och vill inte att deras grannskap skall utvecklas till en ”strip mall” och fylla hela områden med kedjeföretag. Jag tror att människor tycker om en blandning, men särskilt en stark ekonomi hos småföretagen som en ryggrad i denna ekonomi.

Malmö: ”City- VD ser en framtid i utarmningen”

Ja det är ingen i San Francisco som uttalar sig så märkligt utan VD för Citysamverkan i Malmö enligt en artikel i Sydsvenskan. Gågatan Södra Förstadsgatan har drabbats av nedläggningar och stängda butiker sen staden inledde sitt korståg mot centrum genom att tillåta stora köpcentra etablera. Det är inte bara rubriken som är märklig. Även ett uttalande i denna gör att man undrar:

– Allt går i cykler, vi har haft många år då det gått väldigt bra

Innebörden är att man inte behöver göra någonting. Det blir snart bra igen. Inställningen att utveckling sker efter bestämda mönster är en vanlig uppfattning. Det är tvärtom så att det sker brott i utvecklingen och något nytt tillkommer  som gör att det ”cyliska” inte alls är en relevant beskrivning. Har någon hört talas om nät-handel? 

Kedjeföretagen föredrar att etablera i köpcentra. Eftersom Malmö centrum knappt har några lokala företag kvar i centrum så blir det tomt. Köpcentruminvesterarna tycker dessutom att man skall satsa på kedjeföretag och undvika lokala företag så då blir det som det blir.

Varför talas det inte om förhållandet mellan lokala företag och kedjeföretag? Vad är det man har fattat i San Francisco som vi inte förstår i Sverige?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s