Limhamn – San Francisco

Kan man jämföra Limhamn och San Francisco? Ganska låg och tät bebyggelse på båda platserna men framför allt ett gemensamt planeringsproblem. I det ena fallet har det kommit ett förslag som antagligen kommer att genomföras, i det andra fallet, Limhamn, har man inte ens tänkt fast man haft över ett decennium på sig

I San Francisco har presenterats en idé att omvandla ett område som idag är en bangård, en uppställningsplats för tågsätt. Det är område som ligger några kvarter från vattnet i den östra delen av staden. Genom att i stället utnyttja detta område för bostäder och arbetsplatser samt att göra en boulevard här, kan staden få kontakt med vattnet.DSCF1402

Detta är en tanke som drabbat många städer då hamnverksamheter försvunnit. I detta fall handlar det om något som avskiljer staden och som ändå behövs (man kan lägga tågstationen för CalTrain under jord) Den boulevard som idag går längs vattnet heter Embarcadero och skapades efter jordbävningen 1989 när en ”raised highway” störtade. Det rörde sig om en motorväg på pelare. I stället gjorde man en boulevard med palmer och det hela liknar något a la Cannes eller Nice. Embarcadero skulle med projektet kunna få en fortsättning.DSCF1122

Det är ett stort område och San Francisco är en stor stad med åttahundratusen invånare ungefär, samt ett ännu större omland. Det innebär inte att man har råd med vilka projekt som helst. Uppfinningsrikedomen är dock stor här, för att inte säga störst. Ingen annan plats i världen har mer riskkapital eller patent än denna stad. Så bangårdsprojektet vid King Street/ 4th kommer säkert att genomföras inom sinom tid.

Limhamn är ingen stad men en urban stadsdel i Malmö. Man har ett liknande problem som i San Francisco. En trafikled och en gammal rostig järnväg har delat stadsdelen i många år. Den tillkom för trafiken till de färjor som gick till Köpenhamn som ingen knappt minns mer. Trots att färjetrafiken försvunnit sen många år har man inte rättat till detta ingrepp. Det behövs inga amerikanska riskkapitalister för att genomföra ett projekt där Limhamns halvor knyts ihop. Det behövs bara lite vilja. I detta avseende är problemet mycket större än i San Francisco.IMG_7775

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s