Torghandeln viktig för sammanhållningen

DSCF1295Noe Valley  är en av stadsdelarna i San Francisco. Här bor drygt 20 000. En gata, 24th Street, har alltid varit centrum med butiker och restauranger. För många som bor här är utbudet tillräckligt längs denna gata. Det är lokala företag längs gatan som dominerar. Kan ha att göra med att husen inte är dyrare än att du kan ha både bostad och verksamhet där. Det är alltså det vi i Sverige kallar för ”bokaler” fast detta är på riktigt.

Noe Valley var från början en arbetarstadsdel. Man byggde de tekniskt sett enkla husen med den stipulerade fasadbredden om 25 fot (7,6 meter). Det skapar en täthet och variation i fasadlivet som man i Sverige bara ser inne köpcentra. Detta inte sagt till köpcentras fördel. Det vore ju bättre om enskilda fick bygga i det riktiga centrum i stället.

DSCF1196Som vinterboende i Noe Valley lägger man snart märke till den känsla för stadsdelen som finns. Jag frågade en av de drivande krafterna i lokalsamhället, Peter Gable, hur det blivit så. Peter nämnde direkt den lokala marknaden på lördagarna. Här säljs allt som är ”organic”. Det vore otänkbart att få sätta upp ett stånd för att få sälja billig andrasortering av frukt. Allt är lokalodlat.

Miljömedvetenheten för att använda ett slitet ord är mer eller mindre allomfattande. Whole Foods säljer bara livsmedel som är organic. Man ser sällan någon som röker eller ens är överviktig. Det gäller för övrigt hela San Francisco. Det joggas på gatorna både morgon o kväll. Det är inte hipsters som bor här utan den grupp som man märker kallar man för ”techies”, alltså de som arbetar i Silicon Valley och som har bildat familj och flyttat en bit ut från centrala San Francisco.

Marknaden på lördagar äger rum på en obebodd tomt. Gavlarna på väggarna som omger platsen har ”murals” som är mycket vanligt i San Francisco. Dessa väggmålning skildrar Noe Valleys historia och även marknaden.

DSCF0902

Men på lördag blir det alltså marknad.

DSCF0921

 

Det blir också underhållning, även för de minsta.DSCF0926

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s