Produktivitet

Mc Donald´s skylt

I den svenska filmen Darling som kom för några år sedan blir en ung kvinna lämnad att försörja sig själv i stället för att leva på mamma. Hon söker jobb på McDonald´s. Första dagen blir hon anvisad att göra rent i fritösen.

–     ”Har ni inte personal för sånt” säger hon till chefen.
–     ”Du är personal” svarar han.
Filmsekvensen speglar antagligen hur många ser på att jobba på en hamburgerrestaurang. Det är jobb man har ett tag som ung för att tjäna lite extra pengar. I USA är det för många ett jobb som kanske är det enda man kan få och man är där inte tillfälligt, till minimilön. Nu har president Obama föreslagit att minimilönen skall höjas från drygt 7 till drygt 10 dollar i timmen. Det är de anställda naturligtvis värda. Många restaurangkedjor betalar redan mer än så, medan andra menar att med högre löner går det inte att driva verksamheten. Nu har en ny faktor på allvar kommit in i lönsamhetsdiskussionen. Automatisering

Automatisering

I framtiden kommer den unga kvinnan skulle slippa göra rent i fritösen. Hon skulle inte få något jobb alls. Ett företag i Silicon Valley har nämligen skapat en automatisk hamburgerrestaurang som klarar sig utan personal som steker och vänder hamburgare. Man behöver inte heller någon som säljer dem. Det gör automaten själv. Dessutom kräver den mindre yta än en vanlig restaurang. Automaten heter Alpha och kan göra 360 hamburgare i timmen, vilket är mer än en vanlig restaurang klarar.

Produktivitet

Detta är produktivitet. Tråkiga jobb ersätts av maskiner. Det har vi i Sverige varit duktiga på att göra sen länge.

Inte bara hamburgare berörs. Detaljhandeln är mitt i en förändring av samma dimensioner. WalMart är USAs största privata arbetsgivare med 56 000 anställda. Omsättningen per anställd är ungefär 100 000 USD. Google har drygt 32 000 anställda och omsättningen är 1200 000 USD per anställd. Alltså 12 gånger mer. Samma värden gäller också för Facebook.

Förr räknade man med att varje miljon USD i ökad omsättning skapade 10 jobb. I framtidens automatiserade ekonomi kanske det bara blir ett eller två enligt en artikel i McKinsey Quarterly.

DSCF0213

Vi kommer inte ens att behålla tråkiga lådbutiker som den på bilden ovan. Det blir nätet för hela slanten.

Allt detta väcker många frågor. Vad skall de göra som blir av med jobben? Hur skall våra städer se ut om näthandel och automater/robotar tagit över service och försäljning? Detta diskuterades på allvar vid Davoskonferensen nyligen. Skall bli intressant att se när det tas upp i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s