”Alla Googles anställda borde hindras att komma till arbetet”

Skärmavbild 2014-01-27 kl. 18.53.30

Den engelska tidningen Observer hade häromdagen en artikel (där jag hittade citatet som blev rubrik ovan) om San Francisco som kunde få läsaren att tro att det pågår någon slags upplopp i denna stad. Orsaken skulle vara att det som pågått i tio år nu plötsligt retat upp några människor så till den grad, att en journalist kunde få ihop en historia som den i Observer.

Det handlar om att företag som Facebook, Genentech, Apple, Yahoo och Google med flera, har haft en busservice för sina anställda från Silicon Valley in till San Francisco i stället  för att de skall köra bil – en resa som tar 45 minuter. Kritiken skjuter in sig på att bussarna stanna på de kommunala hållplatserna. Detta har lett till att dessa bussar nu betalar en dollar varje gång de stannar. Men i botten på kritiken finns en uppfattning som hävdar att företagen som skjutsar in sina välbetalda anställda är med att driva upp bostadspriserna i SF. Bostadskostnaden i SF är hög. Kanske högst i USA eller åtminstone så är man god tvåa.

Kolumnisten C.W. Nevius i San Francisco Chronicle menar ändå att de som klagar är gnällspikar (whine aficionados). De klagar inte bara på bussarna utan också på att man bygger nya bostäder utan parkeringsplatser eftersom nya lagar medger detta då de kollektiva transportmöjligheterna i staden är så goda att parkeringsplatser inte behövs. Man klagar på att det byggs för tunnelbana  – ”det dammar”.

Vad skall man göra frågar Nevius? Förbjuda dessa människor att bo i stan? De åker ju buss i stället för att köra bil var och en. Är det inte det ni vill?

Det som sker är att San Francisco återigen står inför en förvandling. Denna gång är det inte tiotusentals ungdomar som 1967 kom till staden för att uppleva en frihet de trodde fanns men ofta ledde till svåra livsomständigheter. Denna gång förvandlas staden på ett annat sätt. Reaktionen mot ”the  techies” är antagligen ett tecken på frustration över det teknikskifte som nu sker med konsekvenser för arbetsmarknad m.m. Det finns positiva sidor också. En grupp forskare har nyligen studera den sociala mobiliteten. Rapporten refereras i webmagasinet Salon. Artikeln där avslutas med följande mening:

A country that looked more like San Francisco and less like Charlotte would offer more children the chance to grow up and realize their dreams.

På kvällen strax efter fem rullar den vita bussen in i Noe Valley. Det framgår inte vilket företag den kör för. Som en vanlig turistbuss med andra ord. Bussen stannar och några passagerare kliver av vid Whole Foods. Den fortsätter och svänger av vid Castro Street.

Som den brukar.
En vanlig kväll.
Inget att skriva om egentligen.

DSCF1100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s