Butiksdöden i Malmö – är någon förvånad?

SFG

Så börjar de komma – rubrikerna om butiksdöd i Malmö. På sträckan mellan Gustaf Adolfs Torg och Triangeln är fjorton butiker tomma.
I fredags slog Cervera igen. För någon dag sen skrevs om Malmströms/Spirits problem.

På ett drygt decennium har situationen förändrats för denna gata mitt i Malmö. Ytterligare ett decennium tidigare bestämdes att den skulle bli gågata och leda till det nya köpcentret vid Triangeln. En fastighetskris kom emellan. När krisen börjat klinga av och man såg framåt igen startade ett bolag, Gotic, på att köpa upp fastigheter längs denna strecka. Ett stort renoverings- och bostadsbyggnadsprojekt startade. Den gamla husen återfick sin forna glans. Jag arbetade då åt Vasakronan som då hade köpt fastigheterna av Gotic. Jag hyrde ut till Spirit, Cervera och Marco Polo (kommer ni ihåg den butiken) . Vi såg renoveringen av dessa hus som ett sätt att stärka centrum i konkurrensen med de köpcentra som fanns. Ilmar Reepalu invigningstalade.

I juni 2012 skrev jag en helsida i Sydsvenskan och varnade för de stora satsningarna på köpcentra. Jag var mest bekymrad om omkretskommunernas handel och service. Malmös centrum är ju ett problem för de politiker som medgett köpcentrumexpansionen i deras egen kommun. I oktober samma år fick jag ett svar även om det inte var direkt riktat mot den artikel jag skrivit. Det var Svensk Handels chefer i Malmö och VD för alltihop som skrev den vanliga visan om besöksnäring och tillväxt. Vi skulle inte vara rädda för Emporia och alla de andra.

”..istället för ett hot bör konkurrensen ses
som en drivkraft för fortsatt utveckling.”

OK, konkurrensen lär komma. Fast denna gång från ett håll vi inte räknat med. Frågan är om vi fortfarande skall lyssna på Svensk Handel för att förbereda oss för framtiden. De talar ju bara för sin sjuka mor.
Varför inte lyssna på någon annan för omväxlings skull. Det har ju varit ett toppmöte i Davos som bekant. Ett möte mellan näringsliv och politiker. Den inledande paneldiskussionen handlade i år om automatisering av arbete och oron för dem som då blir av med jobbet. Man konstaterade att det idag inte finns politiker som Gladstone och Teddy Roosevelt som kunde politiskt hantera en övergång till industrissamhället i början av förra seklet. Det är inte mycket att hoppas på med den ritualiserade politiken idag som undviker frågor som detta inlägg handlar om. (Financial Times Weekend 25-26 jan, tyvärr paywall)

På tal om automatisering. Forskarna Michael Osborne och Carl Benedikt uppskattar att inom nästa decennium kommer 92% av arbetet i detaljhandeln övertas av robotar. Men det är ju i USA och det händer naturligtvis inte i Sverige. Eat that Svensk Handel.

2 reaktioner till “Butiksdöden i Malmö – är någon förvånad?”

  1. Det sista du skriver är antagligen av stor betydelse för samhällsutvecklingen de närmsta decennierna. Fler och fler uppmärksammar att vi tenderar leva kvar i föreställningar från förr. Vill du gräva vidare i detta så finns ju bl a Roland Paulsens intressanta infallsvinklar, vilka bl a Sveriges radio uppmärksammat. Tänker då egentligen inte bara på handeln och färre arbetstillfällen även om du är inne på att det kanske är en av de branscher som tidigare än andra kommer att rationaliseras i takt med ökad automatisering. Kort notis om detta, med en del intressanta länkar: http://effektmagasin.se/omstallning-sverige

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s