Själen i förorten

DSCF0824Joel Garreau var en journalist på Washington Post som gjorde en resa runt USA för att söka beskriva de platser där folk levde och arbetade på 1980-talet. Resultatet blev boken Edge City – Life on the New Frontier. Joel Garreau ägnade sen en tid åt att föreläsa om boken och dess innehåll. Jag träffade honom helt kort för att få honom att komma till Sverige med sin föreläsning – vilket att också gjorde.

Med Edge City menade JG en plats som:

  • ”Has five million or more square feet (465,000 m²) of leasable office space.”
  • ”Has 600,000 square feet (56,000 m²) or more of leasable retail space.”
  • ”Has more jobs than bedrooms.”
  • ”Is perceived by the population as one place.”
  • ”Was nothing like a ”city” as recently as 30 years ago. Then it was just bedrooms, if not cow pastures.”

Den stora utmaning var enligt JG att platsen saknade ”soul”.

Om det är detta man nu försöker få till är ej klart men enligt en artikel i Wall Street Journal så vill man nu försöka skapa en mer urban miljö i den förort som blev själva symbolen för Joel Garreaus arbete och där han själv fortfarande bor, nämligen Tysons Corner utanför USA.

Att urbanisera förorten för att skapa en attraktivare miljö både för människor och företag är något som upptar tankarna också i The Bay Area. Myndigheterna i San Jose där en del av Silicon Valley ligger, är bekymrade över att anställda inte vill bo där. Om de hellre vill bo inne i San Francisco så kommer det på sikt leda till att företagen också flyttar dit.

I San Francisco är man på många håll upprörd över att bostadspriserna ökat kraftigt pga av den ökade efterfrågan. Tjugofemtusen nya arbetsplatser har tillkommit sen 2009 i området. Många av de nya arbetena är välbetalda och skapar förutsättningar för konkurrens om bostäder. Endast en liten del av bostäderna har reglerade hyror.

De stora företagen i Silicon Valley har egna bussar för sina anställda som tar dem från centrala San Francisco till arbetet och hem igen. Detta retar många och protesterna har nu övergått i personliga angrepp mot dem som åker. Detta rättfärdigas av webmagasinet Salon med resonemanget att kan djurrättsaktivisterna så kan vi.

Det man gjort i San Jose för att öka attraktiviteten  är inte mycket men ett exempel är bostads- och köpcentrumprojektet Santana Row som med amerikanska ögon är designat med en ”European Style”. Om det räcker för att få dit ”själen” i förorten och vända flyttströmmen är väl högst tveksamt. Det är ändå positivt att man nu börjat tänka på probelmet och i vissa fall göra något åt det. Kanske kan samma tanke uppstå så småningom i Sverige.DSCF0829

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s