Rutnätsplan, lågt och tätt i Noe Valley, San Francisco CA

DSCF0583Noe Valley är en stadsdel i San Francisco. Inte lika känd som The Mission kanske men intressant. Intressant därför att den är som ett Parisiskt quartier. Det innebär att människor som bor här finner vad de behöver lokalt i dessa kvarter. Namnet har stadsdelen fått efter den siste mexikanske borgmästaren i SF. Stadsdelen begränsas av bergen Twin Peaks. I andra änden av stadsdelen är man nere vid Mission Street och hippa Valencia St. I mitten av 1800- talet lade man ut en rutnätsplan utan hänsyn till de stora nivåskillnaderna i terrängen med det för San Francisco kända resultatet av branta backar. Här kan dock en vanlig spårvagn klara av att komma uppför backen.DSCF0581

I slutet av 1800-talet var detta en stadsdel som immigranter sökte sig till från Irland, Italien, Skandinavien, Ryssland och Tyskland. Många av de Viktorianska byggnaderna som stadsdelen är känd för byggdes av dessa immigranter. De flesta klarade sig undan Den Stora Jordbävningen och Branden 1906. Under större delen av 1900-talet förblev Noe Valley en småstadsidyll för arbetare som immigrerat . Livskvaliteten i denna del av San Francisco har gjort att familjerna behållit husen över generationerna. Nu har även denna stadsdel blivit så attraktiv att priserna har blivit mycket höga. San Francisco är den dyraste staden i USA att bo i.

DSCF0588Genom Noe Valley går 24th Street. Det är artären där kommersen finns. För den som är intresserad av stadsplanering är det utöver rutnätsplanen och den låga men täta bebyggelsen också annat att lägga märke till. Känsla av ”quartier” som jag nämnde tar sig uttryck i att det är svårt att hitta ett enda kedjeföretag. Det är ”local business” som gäller. Med ett undantag skall erkännas, Whole Food, mattemplet. I San Francisco finns en miljömedvetenhet som tar sig uttryck i sopsortering, stora krav på cykelvägar och kollektivtrafik. Dessutom maten – man ser inte särskilt mycket överviktiga här och definitivt inte om du går in i Whole Foods butiker. Här är nästan allting markerat med sitt ursprung och av hög kvalitet.DSCF0593

San Francisco är en av världens tätast befolkade städer, i nivå med Manhattan och Paris innanför Peripheriquen. Denna täthet har man till stor del uppnått med en låg och tät bebyggelse. De viktorianska husen som byggdes av immigranter kan man kanske säga representerar den vision President Abraham Lincoln en gång hade:

”Den förtänksamme fattige nybörjaren i världen arbetar för lön en tid, sparar ett överskott för vilket han köper verktyg eller mark åt sig själv, sedan arbetar han för egen räkning ännu en tid och så småningom anställer han en annan nybörjare till hjälp”

Låter denna vision av Abraham Lincoln främmande för svenska öron idag – ”att arbeta för lön en tid och spara ett överskott”. Förmodligen. Hursomhelst så är många av de viktorianska husen ett pensionskapital för människor som hyr ut någon eller några lägenheter i dem. De rymmer ofta bara 2-4 st. Lokalt hyreshusbyggande i egen regi? Ännu en tanke som borde få fotfäste i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s