Köpcentra ägnar sig inte åt välgörenhet

kassarAtt köpcentra inte ägnar sig åt välgörenhet är väl ingen som trott. Fast ofta så låter det så. Innan de byggts. Då är det ingen måtta på vilka positiva effekter ett nytt köpcentrum skall få för den ort det skall profitera på. Sysselsättning skall det bli också. Åtminstone tror de politiker som beviljat planerna på dessa utfästelser.

retail – inte detaljhandel

När köpcentret väl är byggt så kommer plötsligt andra tankar fram. Inget överraskande det heller men för ovanlighetens skull kan man nu läsa svart på vitt vad de som planerar köpcentra själva tycker. I branschorganet Fastighetsvärlden har man intervjuat 60 experter ”som dagligen arbetar med detaljhandelsfrågor”.  Det är en spännande och intressant läsning. En av de intervjuade är ”retailchef” på AMF. De som arbetar med detaljhandel idag använder sällan ordet ”detaljhandel” utan säger hellre ”retail” istället. Det låter lite fräsigare eller kanske modernare. Denna chef på AMF som med svenska pensionspengar äger köpcentra har kommit fram till att ”man skall aldrig underskatta kvinnors behov av att bära några kassar.”

”man skall aldrig underskatta kvinnors behov av att bära på några kassar”.

Eftersom AMF- chefen själv är kvinna så vet hon säkert hur detta behov känns. Annars är uttalandet kanske inte riktigt politiskt korrekt i dessa dagar. Inte ens i tidskriften Fastighetsvärlden, men det är väl  få kvinnliga konsumenter som läser denna tidskrift.

Artikeln i Fastighetsvärlden har  gjort listor på vilka branscher ”man skall undvika eller se upp med” – bokhandlare t.ex. Vi kommer ju inte att köpa böcker alls i framtiden tror man, utan använda läsplattor. Köper vi ändå böcker så gör vi det via nätet. Att de små oberoende bokhandlarna ökar i antal i USA känner man inte till eller så bryr man sig inte om det. Lite konstigt eftersom allt annat som sker i USA kopieras rakt av. Nej – experternas åsikt är att bokhandel skall man inte ha i köpcentra – om man inte driver någon form av välgörenhet.

Det som man istället bör satsa på är damkläder, framför allt lyxiga sådana. Snabbmat, caféer och kosmetika är annat som rekommenderas ”som de mest säkra hyresgästerna för framtiden”.

”kedjeföretag har en överlägsen fördel”

Avslutningsvis kommer en varning. Denna gång från en man i denna grupp av experter. Han menar att när det gäller val av hyresgäster  bör satsa på helägda kedjeföretag ”som har en överlägsen fördel jämfört med franchiseföretag och kedjor som är inköpssamarbeten. Det han säger är egentligen att man skall akta sig före företagsformer där det fortfarande finns ett lokalt ägande. Nej det är bättre med kedjor. Ungefär hälften av specialvaruhandeln går idag via köpcentra och där dominerar kedjorna. Annars är handeln en småföretagarbransch.

Det talas vacker om företagande och entreprenörskap. Googla på ordet entreprenörsskap så hittar du en uppsjö av utbildningar som syftar till just detta. Ordet kommer under 2014 att användas flitigt i valtal.

”Sedan 2011 är det i Sverige lagstadgat att skolan skall bejaka entreprenörskapet. Inte då inskränkt till skolning i företagande utan entreprenörskap som ett förhållnings- och handlingssätt som frammanar varje människas initiativ- och ansvarstagande i gemenskap med andra.” Detta skrev Bengt Johannisson, professor i entreprenörskap vid Linnéuniversitetet i DN den 23 dec -12

Ändå är det så att i kommun efter kommun låter man det internationella pensionskapitalet investera i  köpcentra- som fylls med kedjeföretag – som gör det svårare för den som vill vara entreprenör. Inte ens i ett köpcentrum är du välkommen som en sådan. Nej – här fördrar man lönearbetare i internationella kedjeföretag. Gärna anställd på kort tid och med SMS varsel på morgonen om arbetstiden.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s