Gör det själv

Kommer 2014 att bli annorlunda än året innan?
Säkert.
Ingenting står still. Det sker förändringar hela tiden.

Kommer det som jag skrivit mycket om här på bloggen att förändras? Kommer det att byggas färre köpcentra och kommer man att satsa mer på små lokala företag i stadskärnorna? Vi kommer nog att få fler köpcentra, framför allt i form av enkla lådbutiker. Det är nämligen så produktiviteten uttrycker sig i detaljhandeln. Som den här lådan utanför Kristianstad centrum.DSCF0211

Den kunde ligga var som helst i något annat opersonligt industriområde. Här är personalstyrkan reducerad så långt det går och de som arbetar där är ofta sådana som ej har en fackutbildning med sig. De står i butiken och tar betalt. Precis som i Systembolaget nuförtiden. Där man tidigare utväxlade några kommentarer med personalen i kassan om vinet man köpt, så begränsar sig konversationen till några enstaka monotont upprepade: hej – vill du ha kvitto?

Köpcentras meningsskapande

Kommer det att byggas fler stora och dyra inglasade köpcentra – som Emporia. Ja – så länge vi inte kan hitta på något annat att fylla våra liv med än att leta efter en mening i detta utbud. En mening vi tror har en betydelse för oss. Rent praktiskt är det ju idag enklare att beställa det vi behöver över nätet.

Produktiviteten

Vi måste öka produktionen och produktiviteten, dvs göra mer på kortare tid eller till lägre kostnad eller både och. Vi kommer inte att räddas av låga räntor länge till. Vi har ju numer konkurrens från länder som gör saker vi slutat göra till en kostnad vi inte kan leva på. Det värsta är att det kan inte de heller som gör jobbet. Månadslönen för en som arbetar i textilindustrin i Bangladesh är fyra hundra kronor. Världens näst största kläddetaljist H/M tar mycket av sina varor därifrån. 

 

H/M-jobb / SMS jobb

Även efter våra förhållanden är det svårt för anställda i H/M att leva på sin lön. Så här skrev den politiska kommentatorn Ewa Stenberg i DN tidigare i år:

Ungdomsarbetslösheten är hög. Av alla ungdomar i åldern 15–24 år är 15 procent arbetslösa. Av dem som lyckats få jobb har många otrygga anställningar och svårt att få en lön som det går att leva på. På H & M och i andra butiker tillämpas ibland ett modernt daglönarsystem. Expediterna får veta på morgonen om de får ett jobb under dagen genom ett sms. Där framgår det hur dags och i vilken butik de ska arbeta. De skriver sedan ett anställningskontrakt i butiken som varar fram till kvällen. Sjuklön och semester blir teoretiska begrepp för dem och de kan inte ta ett banklån till en bostad

Lokalt företagande

Men kommer det att bli fler lokala butiker då?
Nej, inte som det var förr. Ingenting blir egentligen som det var förr.
Komplexiteten tilltar.

Att tänka sig att starta en butik där man står själv för att sälja det som lådbutikerna också säljer; det är ingen bra idé. Skall du överleva som företagare måste du ha något som inte kan kopieras enkelt eller som olika kedjeföretag tar över. Korvkioskerna försvann i stort sett på tio år och hamburgerbarerna kom i stället. Av någon anledning har pizzeriorna i Sverige klarat sig som lokalt drivna företag.

Men det finns signaler till förändring. En förändring tar tid. En stor del av detaljhandeln kommer säkert att etablera sig som ett antal Ullared runt om i landet. De kommer att ha samma motto som det ursprungliga Ullared:

Kom inte hit om du letar efter något särskilt. Det kanske inte finns just då.
Se besöket som en upplevelse”.
Många kommer säkert fortfarande att tycka det är en upplevelse att vada i  billiga importartiklar, tillverkade för svältlöner.

Etsy

Skärmavbild 2014-01-04 kl. 16.59.49Men förhoppningsvis finns det fler som ifrågasätter detta. Ett uttryck för detta är den moderna hantverksrörelse som marknadsförs via internetkanalen Etsy som Economist skriver om. År 2012 sålde lokala hantverkare egentillverkade produkter via Etsy för 895 miljoner USD. I november publicerade Etsy en studie av 5500 medlemmar i USA. 88% var kvinnor. Fast 97% arbetade hemifrån ansåg 76% att de drev en verksamhet och inte sysslade med en hobby. Det handlar om människor som arbetar med sina händer. Det är något som vi i modernt arbetsliv kommit allt längre ifrån. Fler börjar ifrågasätta detta. Den engelske BBC journalisten Andrew Marr har skrivit en bok om sitt tecknande och i den citerar han en politisk filosof som heter Matthew Crawford. Crawford menar att genom att distansera oss i vår digitala ekonomi från den verkliga världen av föremål och tillverkning så begränsar vi vår intelligens. Andrew Marr tar vid och menar att vår intelligens är kroppslig (is embodied) -våra händer och muskler är en del av vårt medvetande.

Tänk om stadskärnor kunde byggas lågt och tätt. De mest centrala byggnaderna skulle ha bostäder kombinerade med en lokal som både kan vara produktion och försäljning. Vi får då företagare som är motsatsen till Ullared. De vet vad de gör och de gör det själva. 18% av Etsy-företagarna betraktade verksamheten som ett heltidsarbete. För kunderna är det också tilltalande att finna något som är unikt och har en autenticitet som är äkta. Det är något annat än köpcentra som dammar av någon tegelvägg och sätter upp bilder som skall ge en identitet åt platsen.

Det är mycket som skall till för att en förändring skall ske.

  • Vi måste sluta se köpcentra som något som skapar arbetstillfällen. De tar i själva verket bort arbetstillfällen och eroderar enskild företagsamhet.
  • Vi måste bli medvetna om varför kläder är så billiga. Köp kläder som tillverkats av människor som får betalt.
  • Vi måste bygga så enskilt företagande gynnas på bekostnad av kedjeföretag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s