Två trender – åt motsatt håll

"Indie-bookstore i Kristianstad
”Indie-bookstore i Kristianstad

I USA har de mindre oberoende bokhandlarna, s k indie stores, haft besvärliga år under finanskrisen. Ständigt uträknade av den ökande e-handeln har man haft ett hårt tryck på sig för att överleva. Men 2010 såg the American Booksellers Association en första ökning på många år och 2013 har denna sektor återhämtat sig så att den än en gång anses ha en avgörande betydelse för bokbranschen. De är tre faktorer som anses ligga till grund för framgången.

1. Den ökande populariteten för att köpa lokalt. Där är bokhandeln i främsta ledet. Trots alla lådbutiker och köpcentra där bokhandeln spelar en underordnad roll så tycker många om en ”gräsrots-tillgänglighet”  till de mindre lokala bokhandlarna. Den växande Farmers Market (sv Bondens marknad) rörelsen spelar med i samma trend.

2. Teknologins möjligheter. Bokhandeln har nu en mängd möjligheter att kolla försäljningsutveckling, lagerhållning och för att förbättra driften.

3. Förlagen erkänner nu betydelsen av den miljö som den lokala bokhandlarna skapat.

Den andra trenden går åt motsatt håll. De stora köpcentrumägarna vill gå åt andra hållet. De vill inte alls vara lokala. De mindre köpcentra som de fortfarande äger vill de sälja av. Ett exempel är Nova Lund. Nu har också ägaren till Emporia i Malmö bestämt sig för att sälja av ett antal mindre centra i Norge. Strategin tycks vara likriktning och ensartat innehåll. Det påminner om varuhusepoken när man byggde identiskt likadana varuhus (med samma ritningar) på helt olika platser. Hur det gick vet vi ju.

Här längst in på övre plan i ett halvfärdigt köpcentrum i Malmö ligger kedjebokhandeln
Här längst in på övre plan i ett halvfärdigt köpcentrum i Malmö ligger kedjebokhandeln

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s