De lokala företagens dag


US-POLITICS-OBAMA-BUSINESSI lördags var det ”de lokala företagens dag” eller ”Small Business Saturday” som det kallas i USA. Lade du märke till det? Inte konstigt om du inte gjorde det för här i Sverige talar man inte om det. Det borde man göra. De mindre företagen med högst 4 anställda eller ännu oftare inga anställda alls utgör 3 av 4 av totalt nästan 67 000 försäljningsställen. Inom detaljhandeln enbart.

Small Business Saturday är alltså dagen efter Black Friday, som infaller vid Thanksgiving helgen. Black Friday kallas så eftersom handlarna hoppas att slippa hamna på röda siffror. Det hela kan väl jämföras med Julrean. Att i samband med denna konsumtionshelg också få oss att reflektera över alla lokala företag som vi har omkring oss är utmärkt. President Obama har anammat idén och går med döttrarna till en lokal bokhandel i Washington DC.

Idén har kanske framtiden för sig ändå. Nu har två städer, Landskrona och Uddevalla, sagt att det räcker med köpcentra. Man vill satsa på sin stadskärna och de lokala företagen.

När jag förra gången skrev om Small Business Friday så skickade jag ett mail den 3 januari till Annie Lööf och Näringsdepartementet och frågade om de uppmärksammat dagen och att det kanske vore något att ta efter. Den 27 februari fick jag ett svar. Inte från Annie Lööf men ändå. Det var alltid ett svarSkärmavbild 2013-12-01 kl. 12.36.18

 

Tja – man kan ju inte räkna med att departementet skall ställa sig upp och göra vågen för att jag skriver. Men ändå – i allt tal om hur viktiga småföretagen är så borde ju en sån här idé få plats.

Desto tydligare är de som man kanske kunde förvänta sig stå på de små företagens sida. Men icke. I ett inlägg i Svensk Handels blogg den 27 november är irritationen påtaglig över Landskronas och Uddevallas nya policy som ju bl.a. syftar till att stärka de lokala företagen. Här är några citat från Svensk Handels blogg:

— moraliserandet över de  kunder som  tycker att det är praktiskt och trevligt att ta bilen till ett externcentrum för att shoppa rationellt är tröttsamt.

—- titta på era stadskärnor innan ni börjar yra om förbud!

Tråkigt att den organisation som borde vara de lokala företagens företrädare har den inställningen.  Det har inte alltid varit så. På 1970- talet var man emot köpcentra. Man hette Köpmannaförbundet då och de stora kedjeföretagen var ännu inte så dominerande som de är idag. Ännu tidigare var Köpmannaförbundet emot varuhusen. Det var på 1930-talet när EPA kom. Köpmannaförbundet ordnade t o m leveransblockader. Man ville skydda de lokala handlarna mot det nya fenomenet. Och nu svänger pendeln igen. Eller för att vara uppriktig, pendeln har inte börjat svänga riktig ännu men den står vid sin vändpunkt. När svängningen väl kommer och vi på allvar börjar uppskatta våra stadskärnor och lokala företag igen. Ja då kommer säkert Svensk Handel efter också.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s