Torghandel är lösningen, åtminstone i Danmark

 
Torvehallerne, Israels Plads, Köpenhamn
Torvehallerne, Israels Plads, Köpenhamn

Medan vi i Sverige är upptagna med att de torghandlare vi har skall hindras från att skattefuska fokuserar man i Danmark på den nytta och attraktion torghandel innebär.Det som fått många städer i Danmark att se en utvidning av torghandeln som något viktigt är framgången för Torvehallerne på Israels Plads i Köpenhamn.

Torvehallerne har fyllt två år och har nu fler besökare än Tivoli. När de öppnade skrev tidningen Politiken lite nedlåtande att den kreativa klassen nu fått en plats där de kunde komma att bli en del av en historia om autenticitet, livskvalitet och överflöd. Om det är därför 100.000 besökare per vecka kommer eller om det har att göra med att produkterna är färska och av hög kvalitet. Torvehallerne hyllar det läckra och, ja autentiska. Här kan man t.ex få en kyckling från Bresse, som visserligen är dyrare än de lågprisprodukter vi är vana vid i kyldiskarna, men så är inte djurplågeri en del av priset.

DSCF0239

 

Nu vill man på flera platser i Danmark söka efterlikna succén. I Valby, Praestö, Odense, Ringsted, Sorö och Rödovre.

Berit Nörgaard Olesen från Roskilde Universitet förklarar intresset med att

det är också en rörelse nedifrån, från konsumenterna. Det handlar om efterfrågan och autenticitet och transparens i produkterna och produktionen. De flesta mindre städer har små producenter i en ring runt om som är en outnyttjad resurs att utnyttja för detta

Marcus Schmidt vid CBS, Copenhagen Business School tror att matmarknader kan ge liv åt döda stadskärnor:

Vi har ju sett i förstäder och mindre provinsstäder, att när det skapas ett köpcentrum så riskerar man att tömma städerna på liv. Om man genom torghallar kan få liv i städerna, kunde man föreställa sig att man återigen kunde även få dit handeln.

DSCF0252Arkitekten Lars Gemzöe sin skrivit om stadsrummet med nestorn Jan Gehl är positiv men varnar för att man bygger för mycket tak.

Det är problematiskt, om man bygger in platser och gör dem till permanenta inomhus handelsplatser, där det luktar frityr i stället för frisk luft. Det är också otroligt viktig att de matmarknader som skapas, är för alla och icke bara för den kreativa klassen.

DSCF0242

En tanke på “Torghandel är lösningen, åtminstone i Danmark”

 1. Så rätt, så inspirerande, så äkta- Torvehallerne i Köpenhamn.
  De har blivit vår absoluta favoritadress att besöka när vi åker från det så genomtrista och mediokra mat-Malmö ( förutom green matmarknad) till matinspirerande Köpenhamn.

  Att matmarknader skulle kunne ge döda stadskärnor en renässans är väl i och för sig inget nytt. Så var det väl förr och sen kom supermarknaderna med sina besprutade, förgiftade och långväga fraktade produkter.
  Vi lever halva året i sydvästra Frankrike. Där ( liksom i övriga Frankrike) finnes en om liten så dock – matmarknad i varje liten by/stad, en dag i veckan, året om. Anor sedan medletiden. Allt kanske inte är så genomtänkt. Men – vi kan fortfarande hitta nyslaktade kycklingar, ankor & annat fjäderfä som fått gå ute och ”leva”. Liksom opastöriserade ostar, naturviner, ekoodlade tomater, liksom mängder av annan eko- bio, organic producerade matråvaror.

  Så – varför skulle inte den gamla klassiska mat-torghandeln kunna få leva upp även i Sverige och inte hindras av våra socialhygieniska eller skattebaserade regler som gör det trist för odlare och producenter.
  Nej- låt oss bryta ICA:s och andra glufsmatföretags kartellverksamhet och slå ett slag för det äkta. Torghandeln är en del av det sociala rummet, som noggrant plockats bort av idiotiska och o-kunniga lokalpolitiker. Slut.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s