Den sista gatan

DSCF0303En gata med dubbelriktad trafik av bilar och tusenvis av cyklar och många fotgängare. Här råder en parisisk röra. Det beror delvis på flera verksamheter som har en fransk anknytning med fyrtiofyra butiker, en fransk skola som undervisar 38 olika nationaliteter.  På en 180 meter lång gata. 

Den franska skolan
Den franska skolan

Det handlar om Vaernedamsvej i Köpenhamn. Gatan är en tvärgata som ligger på väg från Tivoli till Zoo, ungefär halvvägs. Gatan har blivit internationellt känd av tidskrifter som Monocle och Wallpaper. Flygbolaget EasyJet har i sitt in-flight magasin använt hela 6 sidor för att lovprisa gatan.

DSCF0316Nu vill man göra om gatan för att skapa bättre förhållanden för oskyddade trafikanter. Men det verkar som man vill  lösa ett problem som inte finns. Trots  trängsel har det på fem år bara registrerats fem mindre bilkollisioner utan personskador.

Innehavaren av den franska delikatessbutiken är en entusiastisk försvarare av gatan som den är. Med sin franska bakgrund och efter att även ha bott i USA har han ett lite större perspektiv på det hela.

De som driver verksamheter längs gatan vill inte att den görs om till någon slags gågata. De menar att Vaernedamsvej är den sista resten av storstad i Köpenhamn. Man är rädd att gatan görs om till ett fritidsrum med bänkar och träd och platser överallt. Men gatan är skapad av människor som arbetar. Det är visserligen ett kaos ibland men det varar inte länge. Märkligt nog kan man till och med hitta en parkeringsplats.

Här finns också djurkliniken Le Chic Dog. De är beroende av att man kan köra bil på gatan.

Du kan inte hämta en nyopererad labrador på 40 kilo om du inte har en bil.

Politikerna har fört en dialog med de verksamma längs gatan och trots att ett parti hade krävt en bilfri gatan så har man nu ändrat sig. Jag har blivit mycket klokare säger politikern (efter dialogen)

Efter jul skall det bli dialog med medborgarna om fem olika förslag. Projektledare säger att det är

”en viss nostalgi och en massa känslor i spel” . ”Till och med min dotter tycker jag är dum. Hon tycker Varnedamsvej är perfekt som den är”.

Arkitekten Jan Gehl som drivit på för att få stadscentra att bli mer för människor än för bilar använde omvandlingen av Ströget som exempel i sina böcker. Ströget är en av de allra äldsta gågatorna. Men till och med Jan Gehl tycker att det gått för långt när Ströget numer är överfullt av folk. Ekonomer kaller det ”superstjärnefenomenet”. Människor väljer det som andra väljer och kan inte urskilja vad som är kvalitet eller inte.

Ströget vid Höjbro plads
Ströget vid Höjbro plads

Låt oss hoppas att Vaernedamsvej får en lösning efter Jul som de som arbetar och har verksamheter där, trivs med. Gator som Varnedamsvej blir alltmer sällsynta, men är ändå precis det man eftersträvar när man talar om ”blandstaden”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s