Triangeln – november 2013

DSCF0288Triangeln är en gammal vägkorsning inne i Malmö. Här finns nu också sen många år ett köpcentrum – en galleria. Den innehåller bl. a. den byggnad som en gång var ett Domusvaruhus men som nu utgör en del av köpcentret. Under många år innehöll det kvarter som nu köpcentret omfattar också en obebyggd tomt. Den har fungerat som en utomhusparkering tills nu då den bebyggts med ytterligare två butiksplan. Egentligen var tanken från början att Malmö Stadsbibliotek skulle ligga här. Men efter ett politiskt gräl på 1980-talet beslöts att biblioteket skulle ligga där det låg men få en tillbyggnad.
Nu har den utökade köpcentrumytan invigts. NCC som ägt tomten och byggt har sålt projektet till Vasakronan som nu äger hela köpcentret.

DSCF0278

2007 beställde Malmö Stad en handelsutredning av HUI. I sammanfattningen sägs följande

De framtida marknadsförutsättningarna för detaljhandeln i Malmö är goda. En stark befolkningsutveckling innebär att köpkraften i Malmö kommun och det sekundära upptagningsområdet växer betydligt mer än genomsnittet för riket. Ett fortsatt inflöde från turismen och pendlingen innebär dessutom att marknadsförutsättningarna stärks ytterligare. Detta innebär att det finns goda möjligheter för utveckling och tillväxt inom handeln i Malmö kommun och för utbyggnad av Triangeln. 

Man tillägger också att en del av den ökade omsättningen i Triangeln kommer att tas från existerande butiker i centrum. Men tillägger man uppmuntrande:

Eftersom den minskade omsättningstillväxten fördelas över ett stort antal aktörer bedöms risken för utslagning var relativt begränsad. Tvärtom innebär den ökade konkurrensen att befintliga butiker i city måste arbeta med sitt erbjudande mot konsumenten.

Bara att jobba på alltså är budskapet till övriga butiker i centrum. Antalet tomma lokaler i övriga centrum har inte varit så många sen början av 1980-talet när Malmö var i verklig kris.  Det hjälpte inte, det man trodde 2007, alltså för sex år sedan. Det har hänt mycket under denna korta tid. Triangelns utbyggnad är ett i raden av storskaliga projekt som inte blev det man trodde bara några år innan det står färdigt. En stadskärna som Malmös som utvecklats under många hundra år kan tål inte så storskaliga ingrepp som ett köpcentrum innebär.DSCF0290

Ett köpcentrum är en typ av byggnad som måste fungera i sin helhet. Man kan inte bara låta en del av den användas. Kalkylen går liksom inte ihop då. Ett köpcentrum är en inflexibel företeelse, det år svårt att göra någonting annat av den. Det skulle inte förvåna om vi får höra någon ”konceptutvecklare” komma med idéer om att skattefinansierad verksamhet skall hjälpa till att fylla de tomma lokalern. Kanske är bibliotek något man nu skulle vila kasta in som jästen efter degen.

DSCF0285Nu står köpcentret där med sin nya del med tomma ytor. Det är svårt att säga hur stor del som är vakant men förmodligen rör det sig om hälften av ytan. De tomma lokalerna har dolts av stora dukar där det bl.a. står ”Enjoy the City”.DSCF0294

En tanke på “Triangeln – november 2013”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s