Befria stadskärnan från köpcentrum-tänket (2)

Mitt förra inlägg ledde till ett hack uppåt i besökskurvan på denna blogg. Sånt gläder ju alltid. Sen visar det sig att det jag skrev inte faller alla i smaken. Det hade jag nog inte räknat med heller. Det blir så när man stör dem som anser sig ha monopol på hur man formulerar frågor om staden, dess liv och utveckling.
Ett köpcentrum stor som en färja inne i staden
Ett köpcentrum stor som en färja inne i staden

För nu många år sedan var jag på en konferens i Malmö som handlade om stadens centrum med ett hundratal deltagare. De flesta var arkitekter av olika inriktning. Jag kunde dock inte se en enda person som representerade fastighetsägande vid denna konferens. Fjorton dagar senare var jag vid en annan konferens, också i Malmö, som också handlade om stadskärnan. Lika många deltagare, bara fastighetsfolk och inte en enda arkitekt vad jag kunde se. Denna observation tycks fortfarande gälla. Det talas om staden och dess utveckling men man gör det bara i sina egna kretsar och verkar bli störd när argument spiller över från en annan sida.

Fastighetsbranschen har många media att uttrycka sig genom. Tidskrifter som Fastighetsvärlden, Fastighetstidningen, Fastighetssverige, Fastighetsaktien, Byggindustrin m fl.

Andra aktörer i diskussionen om staden har inte samma tillgång till mediakanaler. Det finns en liten förening som heter Föreningen för Samhällsplanering som har en liten tidskrift som heter PLAN,  tillgänglig för medlemmarna. Tidskiften Arkitektur tar ibland upp frågor om köpcentra och deras påverkan på staden men det är inget huvudämne för tidskriften. De stora tidningarna har inte någon löpande bevakning planeringsfrågor. Svenska Dagbladet gjorde några uppslag för ett antal veckor sedan om köpcentra men har ingen journalist som ägnar sig åt detta av typ Pernille Steensgaard i danska Weekendavisen. Vi har några enstaka krönikörer som arkitekten Ola Andersson .

 

På Twitter såg det ut som nedan häromdagen efter mitt blogginlägg. Rudolf Antoni är Vice VD för Fastighetsägarna och frekvent twittrare. Hans åsikt får väl antas representera vad fastighetsägare tycker i dessa frågor.

 1. </p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> <p>

  <br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />

  <br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />

  5:46 F.M. – 31 okt 13

  · Detaljer

  <br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> </div><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> ” data-mentions=”RudolfAntoni UrbantLokalt” data-component-context=”conversation” data-you-follow=”true” data-you-block=”false”>

  @RudolfAntoni HAr du läst blogginlägget av @UrbantLokalt om att städer inte skall vara köpcentrum? Bejaka surdegshipsterna! Inga clone-towns

 2. </p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> <p>

  <br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />

  <br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />

  7:01 F.M. – 31 okt 13

  · Detaljer

  <br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> </div><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> ” data-mentions=”Ljungbergsblogg UrbantLokalt” data-component-context=”conversation” data-you-follow=”true” data-you-block=”false”>

  @Ljungbergsblogg @UrbantLokalt Håller i princip inte med om någonting i det inlägget. Utan centrumledarnas arbete blir det doughnut city

@RudolfAntoni Ingen risk för Clone Towns? Måste städerna använda köpcentrumlogik? Intressant med diskussion mellan dig och @urbantlokalt

Jag skrev om s.k. centrumledare i mitt förra inlägg och ifrågasatte deras kompetens. Jag skrev att de har en bakgrund av några veckors eller månaders utbildning, till skillnad från fem år som är grundutbildning för en arkitekt. Efter detta kommer många års praktik innan en arkitekt får någon mer betydande roll i t.ex planering av stadsutveckling.

Jag överdrev nog i mitt inlägg. Det är inte veckor och månader man behöver utbilda en person som kan ta sig titeln centrumledare. Tre dagar räcker hos en organisation som heter Svenska Stadskärnor. Efter dessa tre dagar har en centrumledare en utbildning som:

— ger dig grunderna för att framgångsrikt
utveckla orter, städer, gallerior, köpcentra och andra
handelsplatser

Läs det ovanstående citatet en gång till. Efter tre dagar har du grunderna för att framgångsrikt utveckla både städer och köpcentra och annat.  Det spelar ingen roll vad det är. Samma grepp skall tydligen appliceras överallt. Städer och köpcentra stöps efter samma mall.
Rudolf Antoni, vice VD på Fastighetsägarna menar i sin twitterkommentar ovan att utan centrumledare blir det ”doughnut city” . Det betyder på svenska att en stad utan centrumledare får ett hål mitt i stan i stället för ett centrum och allt det goda ligger som i en krans runt detta hål. Det är väl vad som håller på att hända med Malmö som fått köpcentra för 6-7 miljarder kr på ett par år i utkanterna av staden.
Då anser Antoni et consortes att staden skall utsättas för samma grepp som ett köpcentrum för att fylla igen det befarade hålet.
Var hamnar vi då? Är lösningen att tillämpa även i centrum det som orsakat problemen?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s